BENG! ontwikkelt met BHM Solar een zonneveld langs de A27 in Groenekan: een zonnepark van 20 hectare met 35000 panelen langs de snelweg A27.
BENG! ontwikkelt met BHM Solar een zonneveld langs de A27 in Groenekan: een zonnepark van 20 hectare met 35000 panelen langs de snelweg A27. Foto: foto Jos van der Worp

Voorkeur voor verticale zonnepanelen

Algemeen

Raadsbesluit is nodig voor aanleg zonnepark naast A27 Groenekan 

door Henk van de Bunt

BENG! ontwikkelt met BHM Solar een zonneveld langs de A27 in Groenekan in nauwe samenspraak met bewoners en lokale organisaties: een zonnepark van 20 hectare met 35.000 panelen langs de snelweg A27, dat in staat is om straks alle huishoudens van Groenekan te voorzien van energie.

De Biltse lokale energiecoöperatie BENG! en BHM Solar hebben daarvoor een vergunning aangevraagd en als alles volgens plan verloopt, kan de aanleg in 2024 starten. In het gemeentelijk Mededelingenblad lezen we over de stand van zaken: ‘Op basis van het bepaalde in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) wordt de vergunningaanvraag voor dit zonneveld naast de A27 in Groenekan aan de gemeenteraad voorgelegd. De aanvraag is ontvangen op 30 mei 2022; uit de eerste planologische beoordeling is gebleken dat, vanwege de geldende planregels waarmee de aanvraag in strijd is, voor het verlenen van de benodigde omgevingsvergunning ingevolge de Wabo een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad is vereist’. 

Nodig
Vanwege het aangepaste proces voor omgevingsvergunningen waarbij een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad nodig is, wordt de aanvraag nu reeds kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad. Omdat de inhoudelijke beoordeling van de aanvraag nog moet plaatsvinden, zal naar de huidige verwachting niet eerder dan in oktober/november 2022 een voorstel inzake de ontwerpverklaring van geen bedenkingen aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Voorwaarden
De optie voor een zonneveld langs de A27 (oostzijde) tussen Groenekan en de Nieuwe Weteringseweg wordt in samenwerking met Groenekans Landschap en BENG verder uitgewerkt en heeft, voor zover bekend een breed draagvlak onder de inwoners van Groenekan. Ook de Stichting Behoud Prinsenlaan en Ommelanden is volgens bestuurslid Peter Janssen ‘geen tegenstander van zonnevelden mits deze onder strikte voorwaarden gerealiseerd en beheerd worden. Tevens dient er een degelijke overeenkomst te zijn over de status als het exploiteren van een zonneveld wordt beëindigd en het land achtergelaten dient te worden. Ook zal de wijze van eigendom en de participatie van omwonenden een essentiële voorwaarde zijn om mee te werken aan het inrichten van een zonneveld’.

Andere
De Stichting heeft daarnaast in haar aandachtsgebied voorkeur voor een tweetal extra locaties, waardoor geen kostbare landbouwgrond of natuur verloren hoeft te gaan en tevens de beleving van het slagenlandschap niet of maar in geringe mate wordt aangetast: ‘Het terrein van de oude vuilstort Maartensdijk aan de noordzijde van het militaire gebied Domeinen zou een optie zijn. Het gebied is ca 4 ha groot. Als compensatie zou er een uitbreiding kunnen komen van het bos langs de Eyckensteinse steeg. Ook een optie zou zijn het perceel ten oosten van de A27, waar bij aanleg van de snelweg in 1963 zand is gewonnen, waarna de ontstane zandput werd gebruikt als vuilstort voor o.a. bedrijfsafval.

Verticaal
Om de biodiversiteit te behouden (mogelijk te versterken) heeft SBP een voorkeur voor verticale zonnepanelen, zoals sinds kort in de regio Culemborg geplaatst zijn; een landelijke primeur. De zon en regen komt vrijelijk op het land en het land is te begrazen en te bewerken. Janssen verklaart: ‘Volgens onze informatie produceren traditionele zonnepanelen, die gericht zijn op het zuiden, de meeste stroom tussen 11.30 en 13.30 uur. Op dat piekmoment is er te veel aanbod van stroom aan het elektriciteitsnet. Groot voordeel van verticale panelen is dat ze juist in de ochtend en de middag veel stroom produceren. Mede omdat ze aan beide kanten stroom kunnen maken. Over de hele dag is de productie zelfs hoger dan met panelen die op het zuiden zijn gericht’. ‘

De opbrengst van een verticaal paneel is volgens een Gronings onderzoek in de winter nagenoeg gelijk en soms zelfs hoger. In de zomermaanden is de opbrengst lager en levert daardoor minder terug aan het energienetwerk. Deze opbrengst past beter bij het consumptiepatroon van elektriciteit en verlaagt zo de belasting van het energienetwerk.

Culemborg
Agrariër Gijs de Raad in Culemborg heeft als eerste in Nederland een weiland met 958 rechtopstaande panelen. Op vijf daken ernaast liggen al 1065 panelen. De opbrengst is goed voor de energie voor driehonderd huishoudens. Het verhaal begon toen De Raad, naast melkveehouder ook eigenaar van een paardenpension en fokstal zich vier jaar geleden ging oriënteren hoe hij zijn asbestdaken kon saneren. In plaats daarvan wilde hij er zonnepanelen op. Met alleen de daken, in totaal 2300 vierkante meter asbest, kwam het financiële plaatje niet rond. Dus moesten er ook panelen op het weiland. Voor De Raad was dat onbespreekbaar: ‘Ik wil geen horizontale panelen, dan heb ik niks meer aan mijn land’. En zo ontstond het eerste verticale veld in Nederland. De Raad: ‘Dankzij die panelen en de ruimte tussen de stellages blijft het land beschikbaar voor andere doeleinden. De koeien lopen er al tussen en doen of die dingen al jaren hier staan’. Om het optisch wat fraaier te maken worden aan enkele randen struiken en bosschages geplant; iets dat meteen de biodiversiteit weer ten goede komt.


In het weiland staan 958 rechtopstaande panelen; op de daken ernaast liggen 1065 panelen en er is en blijft ruimte over voor de veestapel. 


In Culemborg is het eerste weiland in Nederland met 958 rechtopstaande zonnepanelen.