De familie Kruijmer verhuist van Lage Vuursche naar Wapenveld.
De familie Kruijmer verhuist van Lage Vuursche naar Wapenveld.

Ds. Kruijmer vertrekt uit Lage Vuursche

Algemeen

door Henk van de Bunt

De hervormde gemeente in Wapenveld (dorp in Gelderland ca tien km ten zuiden van Zwolle) verwelkomt op zondag 10 juli als (nieuwe) predikant ds. Gijsbert Kruijmer, die na 16 jaar afscheid neemt van zijn gemeente in Lage Vuursche. Op zaterdag 2 en zondag 3 juli is het afscheid van de voorganger, zijn echtgenote Barbara en hun dochters Bartine, Neline en Henrieke. 

Lage Vuursche was de eerste gemeente van Gijsbert Kruijmer: ‘Er zijn veel herinneringen als je terugkijkt, maar vooral dankbaarheid, dat ik dat hier zestien jaren predikant mocht zijn. Je bent als predikant ook een voorbijganger. Vanaf 1657 is er een predikant in de Vuursche. Je ziet dat er kerken zijn, die helaas moeten stoppen. De relevantie van het geloof wordt door velen niet meer gezien, al heb ik ook mensen terug zien komen naar de kerk’.

Aspecten
Op de vraag naar welke aspecten van het predikantswerk - anno 2022 - belangrijk zijn antwoordt Kruijmer: ‘Het gaat om de combinatie van de verschillende aspecten. De verkonding van het Evangelie staat centraal en daarin de genade van God die ons onverdiend wordt geschonken. Je kunt de verkondiging nooit los zien van pastoraat, jeugdwerk, toerusting en alle andere contacten. Ouderenpastoraat doe ik graag, maar het is altijd belangrijk om oog te hebben voor mensen die buiten beeld dreigen te raken. Hoe gaat het met jongeren na de coronatijd? Wat ervaren mensen die een echtscheiding doormaken? Wat maken mensen mee die politie/defensie werken? Dit zijn maar enkele voorbeelden, er is veel meer te noemen. Daarnaast ben ik ook dankbaar dat er in onze relatief kleine gemeente altijd een zondagsschoolgroep en een catechesegroep is geweest. Er wordt weleens negatief gedaan over het feit dat een kerk klein is, maar dat is niet terecht. Ouderen en jongeren zijn op elkaar betrokken. Onze kinderen en ook andere kinderen uit de gemeente, geven dat duidelijk aan. Ze hebben hier een geweldige tijd gehad’.

Voorgaan
‘In Lage Vuursche is de afspraak om in 33 kerkdiensten per jaar voor te gaan op basis van de parttime predikantsplaats. In goed overleg met de kerkenraad komen er op vrijwillige basis een aantal ‘vrije beurten’ bij, zodat het uitkomt rond de 40 kerkdiensten. Mijn ideaal zou zijn om één keer per zondag voor te gaan. De overige diensten worden ingevuld door gastvoorgangers. Omdat ik in Lage Vuursche parttime predikant ben, heb ik op verschillende plaatsen andere werkzaamheden gehad. Zo heb ik deze jaren ook gewerkt in Hilversum bij de Grote Kerk in het centrum. Verder was ik in vacaturetijd betrokken bij de Dorpskerk in De Bilt. Ook daar heb ik goede herinneringen aan. In Wapenveld zijn (straks weer) twee predikanten, die allebei voor 90% werkzaam zijn. Er is een zorgcentrum in het dorp. In ieder geval betekent het dat je in een andere context gaat werken. Het is nog op de Veluwe, maar de IJssel is dichtbij. Er zijn uitgestrekte bossen, evenals in de Vuursche’.

Omzien
‘Terugkijkend op 16 jaar ben ik dankbaar voor alle contacten die er geweest zijn. Het is een lange tijd waarin je hoogte- en dieptepunten meemaakt. Het geloof heeft iets van een reis. Je bent als predikant een reisgenoot. Er zijn ruim 50 trouwe gemeenteleden overleden in deze jaren. De gemeenteleden van de Stulpkerk wonen in de omliggende regio, Bilthoven Maartensdijk. Er is ook een aantal mensen vanuit Soest bij de gemeente gekomen, toen daar een kerk moest worden gesloten. We hebben een kerk-contact-commissie die bezoekwerk doet en niet te vergeten de kerkenraad die recent met een bezoekronde is gestart.

Met zowel met ds. R. Alkema als met ds. A.J. Speksnijder zijn er goede contacten. Persoonlijk vind ik het nog steeds verdrietig dat de vorming van de Protestantse Kerk in 2004 een kerkscheuring tot gevolg moest hebben. Er waren uiteraard redenen voor, maar tegelijk had ik graag de eenheid met (nu) de Hersteld Hervormden willen bewaren. De eenheid ligt er in veel opzichten ook, als we de Bijbel blijven lezen als Gods Woord, tot ons gesproken’.

Hobby en gezin
Hoe bewaakte Gijsbert Kruijmer de balans tussen werktijd en vrije tijd? ‘In principe door vaste werkdagen, al kan er altijd iets tussendoor komen. Als predikant heb je veel vrijheid om je werk in te delen. De afgelopen jaren ben ik met enkele anderen bezig geweest met onderzoek naar de oorlogsjaren in Lage Vuursche en omgeving. We hopen daarover later dit jaar een (uitgebreide) uitgave over te publiceren. Het is een klein dorp, maar er is veel gebeurd. Er zijn onderduikers in de pastorie te zijn geweest, maar dat heb ik nooit kunnen achterhalen. We kwamen wel andere verhalen van onderduikers tegen, aan de Vuursche Steeg op de boerderij van familie Van Dijk en bij het oude klooster St. Elisabeth. Bij het opruimen kwam ik een boek tegen met ‘Practikale Bijbelbeschouwingen’ van ds. J.H. Guldenarm uit 1877. Toen de oude smederij van Vervat was verkocht, kreeg ik deze boeken als herinnering aan wijlen Geurt en Jopie en het verdere voorgeslacht. Ze kwamen uit de bibliotheek van Pieter Vervat, de grootvader van Geurt. De boeken heb ik in het archief van onze gemeente gelegd.

Dochters Neline en Henrieke gaan straks naar een middelbare school in Apeldoorn. Bartine wil graag op het Van Lodensteincollege in Amersfoort blijven. Wat sport betreft ging Neline altijd graag schaatsen op de Vechtse Banen. In de buurt van de Wapenveld is de grootste skeelerbaan van Europa, dus dat geeft perspectief’

Tenslotte
Het afscheid en de verhuizing komen in zicht. Er zijn veel herinneringen, maar bovenal dankbaarheid dat ik 16 jaar als predikant in Lage Vuursche heb mogen werken. De intentie van de kerkenraad is om weer een predikant in deeltijd te kunnen beroepen. Een uitdaging ligt er rond de pastorie, een Rijksmonument uit 1862. Er is onderhoud nodig, maar door de regelgeving zijn mogelijkheden voor bijvoorbeeld isolatie beperkt. Het is wat tegenstrijdig in een tijd waarin het belang van energiebesparing breed wordt gezien. Ook de WOZ-waarde van het pand blijft maar stijgen. Voor de kerkelijke gemeenten en het dorp is het van belang dat de pastorie op betaalbare wijze bewoonbaar blijft. In de komende tijd wordt ds. G.C. Klok uit Putten consulent en is drs. G.A. van Ginkel (Maartensdijk) indien nodig beschikbaar voor pastoraat. Het ga de Vuursche en de Stulpkerk goed’.

Er is gelegenheid om op zaterdag 2 juli afscheid te nemen van de familie Kruijmer in ‘de Stal’ van restaurant de Lage Vuursche, Dorpsstraat 2 te Lage Vuursche van 15.00 uur tot 17.00 uur. De afscheidsdienst van ds. Gijsbert Kruijmer is zondag 3 juli om 10.00 uur in Lage Vuursche. Na afloop daarvan is er aansluitend nog in het ernaast gelegen Dorpshuis De Furs gelegenheid de familie Kruijmer de hand te schudden.

Ruim 2 jaar bezorgde de familie De Vierklank in Lage Vuursche. Wie neemt het stokje over?