NS kranen worden ingezet voor de berging.
NS kranen worden ingezet voor de berging.

Treinen botsen bij Blauwkapel

Algemeen

50 jaar geleden, om precies te zijn op vrijdag 30 juni 1972 vond er een aanrijding plaats tussen twee goederentreinen bij Blauwkapel noord. Het resulteerde in veel schade en duurde 2 dagen voordat het spoor weer vrij was.

Een trein uit de havens van Amsterdam naar Duitsland, bestaande uit dertig vier-assige zelflossers en getrokken door vier Diesel Elex Loks was de wissel bij Blauwkapel rond 5.00 uur bijna gepasseerd toen hij werd aangereden door een andere goederentrein op weg naar Amsterdam Rietlanden. Deze trein werd omgeleid via Blauwkapel omdat er werkzaamheden waren op het baanvak Utrecht-Amsterdam.

Noodrem
Omdat het rode sein langs Fort Blauwkapel in een bocht stond werd het te laat opgemerkt. De machinist zette nog een noodrem in werking en is toen uit de rijdende trein gesprongen. Hij raakte lichtgewond. Daarna volgde een enorme klap waarbij de trein uit de rails werd gedrukt en half op zijn zij tot stilstand kwam. De Elex Loc. 1107 werd aan de rechterzijde zwaar beschadigd. Er achter was een M.P. motor postrijtuig van de PTT, van waar één draaistel afgerukt werd en ook zwaar beschadigd raakte. Weer daarachter ontspoorde diverse goederenwagons of deze werden omhoog gedrukt. Van de andere trein ontspoorde vier wagons, één ontspoorde met één draaistel en werd nog 250 meter voortgesleept en beschadigde het spoor.

Opruimen
De machinist van die trein bemerkte het pas toen de noodrem in werking ging dat er iets mis was. Nadat hij langs de trein liep zag hij de ravage verderop. Hij heeft toen de ontspoorde wagon afgekoppeld, de rem dichtgezet en de trein +/- 150 meter verplaatst om de kruising met de lijn Utrecht-Amersfoort vrij te maken. De begeleider van de M.P. kwam met de schrik vrij, maar hij was hevig geschrokken. Voor het opruimen van de wagons werden de NS kranen van Utrecht en Eindhoven ingezet. Het opruimen en herstel van het spoor duurde twee dagen. (Andree van Gelder)

De zwaar beschadigde trein.
De 1107 is naast de rails terecht gekomen.