Gadegeslagen door collega-burgemeester Ap Reinders slecht burgemeester Sjoerd Potters op 23 maart zijn muurtje.
Gadegeslagen door collega-burgemeester Ap Reinders slecht burgemeester Sjoerd Potters op 23 maart zijn muurtje.

Vrijwilligers brandweer Tienhoven en Westbroek stappen uit overleg

Algemeen

door Henk van de Bunt

De klankbordgroep van vrijwilligers van de brandweerposten in Tienhoven en Westbroek stopt er mee. De groep was betrokken bij het overleg over de bouw voor de nieuwe fusiekazerne op het perceel naast Kerkdijk 176 in Westbroek. De post rukt dan uit in Stichtse Vecht en De Bilt. Maar de kritiek van de brandweervrijwilligers op de procedure is niet mals en in een lange brief aan de burgemeesters van Stichtse Vecht en de Bilt wordt alles op een rijtje gezet.

De klankbordgroep wordt niet serieus genomen en met de suggesties wordt niets gedaan, zo staat in de lange brief in bezit van de redactie van De Vierklank. Ook worden door de gemeenten beslissingen genomen over de bouw die niet zijn besproken en ook niet meer open staan voor discussie. Maar de brandbrief met vragen en een dringend verzoek voor verbeteringen is twee weken na het sturen nog niet beantwoord en nu is de maat vol. ‘We leggen alle taken neer en we trekken onze handen af van de bouw van de nieuwe post. De nieuwe post wordt dus neergezet zonder overleg met de vrijwilligers die hiervandaan moeten gaan uitrukken’, zo was de stemming na afloop deze week van een spoedbijeenkomst van de klankbordgroep zelf. Het brandweerwerk gaat vooralsnog wel gewoon door bij branden en calamiteiten, maar het is nog onduidelijk welke gevolgen dit heeft voor de bezetting op lange termijn. 

Reactie gemeente De Bilt
De gemeenten De Bilt en Stichtse Vecht hebben eind maart samen het startsein gegeven voor de nieuwe fusiebrandweerpost Westbroek - Tienhoven. Een bijzonder fusieproject van twee gemeenten. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is formeel werkgever van de brandweer en uit die hoedanigheid ook contactpersoon voor de klankbordgroep. Gezien de inhoud van de toegezonden brief betreurt de gemeente De Bilt het dat de communicatie en verwachtingen over en weer tussen gemeenten, VRU en klankbordgroep niet naar wens verloopt. Burgemeester Sjoerd Potters: ‘In overleg met burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht plannen we op korte termijn een stuurgroep-overleg in met de VRU, waarin we de communicatie en onderlinge verwachtingen met elkaar bespreken en helder krijgen waarom er hobbels op de route zijn ontstaan om deze ook zo snel mogelijk proberen op te lossen. De bouw van de nieuwe fusiebrandweerpost is een aanwinst voor onze beide gemeenten maar ook voor onze manschappen zodat zij op een prettige en ARBO-goedgekeurde manier kunnen werken en onze veiligheid kunnen waarborgen’.

!