Marisca van de Burgh.
Marisca van de Burgh.

Marisca van der Burgh: Je leefstijl is je mindset

Algemeen

Hoe leef je met de ernstige gevolgen van een covid-infectie? Dat is een vraag waarmee momenteel veel mensen kampen die corona hebben gehad en er fysiek en psychisch maar niet van opknappen. De reguliere gezondheidszorg staat hierover vooralsnog voor een raadsel, al is het opvallend dat de symptomen van de zogenoemde Long-Covid veel weg hebben van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS of ME). Die langdurige aandoening kan eveneens optreden na een zware virale infectie. 

door Veroniek Clerx 

In haar ‘Gids aanvullende behandelingen voor de geestelijke gezondheid’, recent verschenen, heeft Marisca van der Burgh (Bilthoven) deze nieuwe kwaal nog niet met name genoemd. Wel gaat ze nader in op de oorzaken en gevolgen van het CVS en ze maakt meteen duidelijk dat psychische en fysieke gezondheid niet losstaan van elkaar en elkaar onderling moeten aanvullen. Dat heet complementeren wat ze illustreert in het hoofdstuk ‘Het brein in je buik en andere hormoonverhalen’. 

Ze beschrijft dat het herstel van de darmflora en het fysieke immuunsysteem een stap in de goede richting zijn om chronische vermoeidheid en psychische belasting te verhelpen. Aanbevolen middel: het aanvullen van tekorten aan nutriënten, een aangepast voedingsdieet en het vermijden van snel verbrandende koolhydraten zoals geraffineerde suiker, snoep en koek. 

Deze aanbeveling is een van de vele in de gids waarmee Van der Burgh complementaire zorg wil bieden. Of zoals ze zelf zegt: ‘Mijn boek is bedoeld als richtingaanwijzer voor alle mensen die op zoek zijn naar alternatieve geneeswijzen of aanvullingen op wat de reguliere psychische zorg te bieden heeft’. Als ervaringsdeskundige weet ze dat mensen op zoek naar hulp of genezing, letterlijk ‘zwak staan’, waardoor ze gemakkelijk kunnen verdwalen in de grote hoeveelheid informatie. Juist daarom vindt ze het belangrijk om betrouwbare en gecontroleerde zorg aan te bevelen. De verdachtmaking van ‘kwakzalverij’, werpt ze daarom verre van zich. 

‘Deze gids begint waar de behandeling in de GGZ en de andere reguliere gezondheidszorg afsluit’aldus Van der Burgh. Daarom worden de effecten van voedingssupplementen beschreven, van biologisch voedsel, van kruiden en lichaamsmassage, maar ook het belang van een gezonde leefstijl en leefomgeving. Dat is niet voor niets want, zoals Van der Burgh opmerkt: ‘Je leefstijl is je mindset. De Groningse Psychiater dr. Rogier Hoenders beveelt het boek van harte aan: iedereen die persoonlijk of beroepsmatig te maken heeft met psychische stoornissen kan dit als een naslagwerk gebruiken’.

Marisca van den Burgh is vrijwilliger bij de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen. De gids ligt naast de telefoon voor hulpverlening en doorverwijzing. De infolijn is bereikbaar op tel. nr. 088 2424240. De gids wordt uitgegeven door de Stichting Gezond Leven en is via haar website ook als e-book te bestellen en verkrijgbaar bij de Bilthovense boekhandel en Readshop in De Bilt. 

Lezersactie
Van de ‘Gids aanvullende behandelingen voor de geestelijke gezondheid’ is voor lezers van De Vierklank een aantal exemplaren beschikbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp ‘gezondheid’. De exemplaren worden onder de inzenders verloot, iedereen krijgt bericht.