Solisten, koor, dansers en band overzien door dominee Shaw, die met in zijn bodemloze verdriet zijn omgeving in de greep houdt.
Solisten, koor, dansers en band overzien door dominee Shaw, die met in zijn bodemloze verdriet zijn omgeving in de greep houdt.

Voetjes van de vloer op HNL

Algemeen

Footloose is de musical die gaat over een meisje, Ren, dat met haar moeder van de grote stad naar een klein, ouderwets dorp verhuist omdat haar ouders net gescheiden zijn. Ze mist haar vader vreselijk, maar is tegelijkertijd heel kwaad omdat hij hen in de staat liet. 

Afgelopen week hebben de leerlingen van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven de voorstelling maar liefst 4 keer opgevoerd, voor volle zalen en met groot succes.

De eigenlijke hoofdpersoon is echter dorpsdominee Shaw (gespeeld door Morris), die treurt over zijn overleden zoon, die omkwam in een auto-ongeluk na een dansfeest. De geestelijke heeft zijn hart afgesloten voor zijn medemensen, luistert alleen nog naar Bach (‘muziek zoals muziek bedoeld is’) en heeft in zijn rouw zelfs de corrupte lokale gemeenteraad ervan weten te overtuigen alle vormen van dans in het dorp te verbieden. In een prachtig gespeelde emotionele scène wordt hij echter door Ren (Ilse) ervan overtuigd om zijn wrok te laten varen en zijn hart weer te openen, en plezier en liefde weer toe te laten in zijn leven.

Een speciale vermelding verdient zijn echtgenote, vertolkt door Maria, die haar man in het prachtig gezongen lied ‘Can You Find it in Your Heart’ met gevoelige stem en ontroerend spel probeert te troosten en te veranderen. De leerlingen van HNL zetten een krachtige musical neer, daarbij ondersteund door een vlekkeloos spelende band en prima koor, waarbij zoals elk jaar de dansgroep, o.l.v. Miriam van Stapele, een perfecte en spetterende prestatie leverde. Mede door de ingenieuze regie (Roman de Rijk) en de decors van Henri was het een spectaculaire avond om niet te vergeten.

(Peter Schlamilch)