Logo vierklank.nl
Totale verwoesting in Oekraïne laat overlevenden met niets achter.
Totale verwoesting in Oekraïne laat overlevenden met niets achter. (Foto: )

Snelle actie nodig voor Oekraïne

Sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne, verlieten ongeveer 5 miljoen mensen in allerijl hun land. Zij kwamen terecht in diverse Europese landen, waaronder Nederland. Dankzij hen horen wij steeds meer verhalen uit de eerste hand. Eén van hen is Victor uit Oekraïne.

door Walter Eijndhoven

Vanwege zijn werk woonde hij in diverse Europese landen, voordat hij vijf jaar geleden in Nederland terechtkwam. ‘Vanuit het veilige Nederland zie ik met lede ogen aan hoe het Russische leger genocide pleegt op mijn volk en mijn land vernietigt’, vertelt Victor. ‘En dat is nog niet alles. Een deel van mijn familie en veel vrienden wonen nog in Oekraïne, in een stadje vlakbij Kiëv. Dag en nacht ben ik bezig met de oorlog in mijn land en ik ben heel bezorgd over mijn familie en vrienden’.

Raketaanval
Victor vertelt verder: ‘Al langere tijd vermoedden wij dat Rusland het plan had Oekraïne, ons land, ooit aan te vallen. En wat wij verwachtten, gebeurde ook. Dankzij het verzet van de Oekraïnse bevolking, het leger en de vele vrijwilligers is het Rusland niet gelukt ons land op de knieën te dwingen. Mijn moeder, haar vriend en een oom wonen in een dorp, ongeveer even groot als Bilthoven, vlakbij Kiëv. Omdat zij geen auto bezitten, konden zij niet vluchten. Het Russische leger omsingelde ons dorp en zij zagen geen kans meer het dorp te ontvluchten. Hun flat werd verwoest door een raketaanval. Gelukkig overleefden zij deze aanval. Buurtbewoners probeerden tijdens deze aanslag een schuilplaats te bereiken bij een flat ernaast. Tijdens hun vlucht nam het Russische leger hen bewust onder vuur, waarbij diverse mensen omkwamen. Omwonenden hoorden soldaten roepen dat zij ook de tweede flat moesten bombarderen, waarop de Russen ook een bom op de tweede flat gooiden. Hiervan is niets meer over. Veel mensen overleefden deze aanslag niet. Gelukkig is mijn familie naar een veilige plaats overgebracht’. Ook de vrouw en dochter van Victor konden niet direct wegkomen. Victor: ‘Oekraïne is een arm land en vervoer is een luxe. Gelukkig konden zij na vier dagen de Roemeense grens bereiken en zijn zij veilig’.

Verzet
Een paar dagen voor de inval in Oekraïne, erkende Poetin de regio’s Luhansk en Donetsk als onafhankelijk. ‘Poetin had allang het plan Oekraïne binnen te vallen’, vertelt Victor. ‘Eerst de onafhankelijkheid erkennen van deze twee regio’s, daarna de aanval openen op Oekraïne. De eerste inval vond plaats aan het eind van de nacht om 4.50 uur, toen de meeste mensen nog sliepen, met veel doden als gevolg. De inval doet denken aan die van Hitler tijdens het begin van WOII, met één groot verschil: ook op kinderen en andere onschuldige burgers werd gericht geschoten door Russische soldaten. Vanaf het begin valt het Russische leger de burgerbevolking aan. Aan één ding heeft Poetin niet gedacht: Wij zijn nu meer verenigd dan ooit, waardoor veel Russische soldaten hun motivatie verliezen’.

Hulp
Vanuit Bilthoven doet Victor er alles aan zijn landgenoten te helpen met medicijnen, dekens, voedsel, eerste hulpmiddelen enzovoort. Victor: ‘Ik ben alle apotheken binnen gemeente De Bilt en Utrecht langsgegaan, maar zij deden erg moeilijk. Ingeleverde, niet gebruikte medicijnen worden vernietigd en mogen niet meer worden gebruikt. Gelukkig kreeg ik nog één en ander van een paar apotheken, waarvoor ik erg dankbaar ben, maar wij hebben meer medicijnen nodig. Mensen die dekens, gedroogd voedsel, eerste hulpmiddelen, verband, speelgoed enzovoort over hebben, kunnen deze inleveren bij Emmaus in Bilthoven’. Oekraïne heeft dringend behoefte aan kogelvrije vesten, helmen, drones en nachtkijkers. Financieel steunen kan natuurlijk ook. Meer info hierover is te vinden op combackalive.in.ua, prytulafoundation.org/en, en razomforukraine.org .

Victor doet nog een laatste oproep aan iedereen: ‘Ik hoop dat velen een Oekraïnse vluchteling in huis nemen, al is het maar voor korte tijd. De meeste vluchtelingen hebben niets meer en kunnen nergens heen. Met een heel kleine ruimte zijn zij al blij. Als u hen helpt, kunt u zich registreren op “Ukraïnetakeshelter.com” en op “shelter4ua.com”. Ik ben trots op wat het Nederlandse volk doet voor mijn land, in deze moeilijke periode voor Oekraïne’.

Meer berichten