Als vanouds vindt er weer ringsteken plaats op de Vijverlaan in Groenekan.
Als vanouds vindt er weer ringsteken plaats op de Vijverlaan in Groenekan. Foto: foto Walter Eijndhoven

Groenekan wordt weer Oranjekan

Algemeen

door Henk van de Bunt

‘Koningsdag in Groenekan is elk jaar een feest van tradities. Het dorpse karakter geeft een enorme boost aan de verbondenheid tussen jong en oud, school en dorp, oude en nieuwe bewoners. Dit hebben we twee jaar echt gemist’. 

Pauline de Graaf is voorzitter van de Groenekanse Oranjevereniging: ‘Als oranjevereniging Groenekan hebben we in die tijd geprobeerd om de bewoners te laten voelen dat we naar hen omkeken. We bezorgden bossen oranje tulpen en tompoucen van deur tot deur en hadden een pubquiz via Zoom. In isolement zijn in een dorp als Groenekan heeft mij persoonlijk nog meer doen beseffen hoe fijn we hier wonen; niet alleen door de mooie omgeving maar ook door de algemene opvatting die heerst onder de bewoners dat je in tijden van crisis omkijkt naar elkaar’.

Veilig
Pauline vervolgt: ‘Wat fijn dat iedereen nu weer fysiek en in groten getale elkaar kan ontmoeten en in contact kan zijn in het dorp. Ons programma speelt zich veilig buiten af. Nog mooier is het als tradities op Koningsdag gemengd worden met nieuwe initiatieven. Dit jaar hebben we een heel bijzonder initiatief; sinds februari 2022 is er een kinderbestuur van de oranjevereniging actief. Zij hebben prachtige ideeën verzameld die we dit jaar al gaan doen. Denk aan een TikTok challenge die op school wordt gedeeld, een gezamenlijke warming up voor de mudrace, en de DJ op het feest die zal starten met hits die de kinderen van tevoren hebben aangevraagd. En: Groenekan zal twee dagen Oranjekan genoemd worden! Quirine, Pjotr en Louis zullen als kinderbestuur dan ook bij de fietsversieractiviteit bezoek krijgen van de kinderburgemeester uit De Bilt’.

Ringsteken
Groenekan ontbeert een dorpsplein, maar tijdens Koningsdag is de feesttent bij huize Voordaan een heus pop-up dorpsplein. Groenekan mag ook als vanouds de burgemeester tijdens het ringsteken op de Vijverlaan ontvangen. Pauline: ‘Mogelijk heeft hij het al onder de knie; hij heeft immers al een paar jaar niet kunnen oefenen’. Voor de iets oudere kinderen en ouders zal de mudrace ook weer een uitdaging worden. Is je team snel genoeg? Lukt het om droog te blijven op het vlot en blijf je hangen aan de kabelbaan over de vijver? Uiteraard kun je mooie prijzen winnen, ook al is de eeuwige roem en de ervaring al voldoende om van te genieten.

Tent
Het feest is mogelijk door inzet van heel veel vrijwilligers uit het dorp. Iedereen draagt graag een steentje bij. En zonder trouwe sponsors kan dit niet worden georganiseerd. Pauline tenslotte: ‘We zetten ze daarom ook goed in het zonnetje op onze sponsorborrel bij het opbouwen van de tent. Juist in tijden van onzekerheid en crisis is het van belang elkaar te ontmoeten. Ik nodig daarom alle inwoners van Groenekan uit: kom, doe mee en geniet van het mooiste feest in Oranjekan. Voor alle activiteiten kun je je als inwoner van Groenekan aanmelden via: www.oranjekan.nl.