Logo vierklank.nl
Foto:

Veerkracht

Lang uitgestrekt op de grond, ooit omvergeblazen in een storm, schemert de witte bast van een berk tussen de donkere, verticale stammen van de elzen van het moerasbos. Een opvallend contrast. De wortelkluit reikt hulpeloos in de lucht, biedt houvast aan de doornige ranken van een braam. Toch staan een paar dikke wortels nog in contact met de vochtige bodem. Daarmee houdt de boom nieuwe kansen open. 

De zijtakken, voorheen horizontaal aan de stam geplaatst, groeien nu vanuit een vernieuwde sapstroom als jonge boompjes kaarsrecht de hemel in. De oude boom herstelde zich tot berkenbos. Tot in de kruin ontvouwen zich weer lichtgroene blaadjes, gericht naar het licht. Blauwe kevertjes knagen gaatjes in het jonge blad en herkennen de smaak van het zoete, geneeskrachtige berken sap. In de Germaanse mythologie stond de berk symbool voor een nieuwe start.

Vinken en puttertjes zingen in de toppen van het fris groene lover. Krijsend vliegt een Vlaamse gaai over. Ingetogen roffelt een bonte specht vlakbij op een kale boomstam. Wandelaars genieten in stilte van de zingende zanglijster in de lentezon.

Veerkracht kenmerkt ook de man die na de diagnose ‘ongeneeslijk’ nieuwe bergschoenen kocht. Nu, enkele jaren later, bereidt hij zich voor op een wandeling van 900 kilometer naar Santiago de Compostella. Met een ‘open mind’ treedt hij de toekomst tegemoet. Leven uit veerkracht.

(Karien Scholten)

In haiku:

Omvergeblazen
Weer nieuwe kansen pakken
Leven uit veerkracht

Eerder gepubliceerde verhalen zijn gebundeld in een prachtig geïllustreerd boek ‘Polderproza in honderd Haiku’s’; o.a. te koop bij De Bilthovense Boekhandel naast Station Bilthoven, Boek en Cadeau Winkel Van den Berg in Maartensdijk, The Read Shop De Bilt, Korenmolen De Kraai in Westbroek.

Meer berichten