Logo vierklank.nl
Samen in verwachting. In Westbroek zijn alle ooievaarsnesten weer bezet.
Samen in verwachting. In Westbroek zijn alle ooievaarsnesten weer bezet. (Foto: [foto Henk van de Bunt])

In verwachting

Volgens een oud gezegde leggen alle vogels hun ei in mei... Maar de meesten wachten niet zo lang. Het vriest af en toe nog flink in de nacht, koude wind uit het noorden neemt hagelbuien mee. Doch, de dagen lengen en veel vogels worden al volledig in beslag genomen door de voortplanting.

In de kale bomen zijn vogelnesten nu nog goed zichtbaar. Vogelmannetjes, in hun mooiste pak, zingen het hoogste lied en hopen hiermee een vrouwtje aan de haak te slaan. De vrouwtjes, in schutkleur, leggen hun eieren liefst in een verscholen nest in een boom of in het struikgewas. Tijdens het broeden verdwijnen zij langzaam onder een aangroeiend bladerdak.

Anders gaat dit bij de ooievaar. Deze opvallende vogel, wit en zwart met knalrode snavel en poten, maakt zijn nest graag hoog in de boom of op een bouwwerk. Een strategie, die voort komt uit een sterke onderlinge band. Man en vrouw broeden om beurten en foerageren doen zij op een plek waar vandaan zij het nest goed kunnen zien. Bij onraad keert de partner direct terug op het nest, samen sterk. 

In Westbroek is het familieleven van de ooievaar goed te volgen omdat veel nesten vlak aan de weg zijn gebouwd. Na wat gevechten in de lucht, waarbij de vogels concurrenten wegjagen die te dichtbij willen nestelen, zijn alle broedplaatsen weer bezet. Tijdens het paren, hoog op het nest, in een wankele acrobatiek, werd de familieband versterkt. Inmiddels houden de vogels om de beurt de eieren warm. Samen in verwachting, 31 dagen lang. In die tijd groeit de kiemschijf of embryo uit tot kuiken, slechts beschermd door een schaal van kalk. In mei kruipen de eerste vogels uit hun ei…

Karien Scholten

Meer berichten