Maartje van Weegen krijgt bloemen van voorzitter Hans Zwarts.
Maartje van Weegen krijgt bloemen van voorzitter Hans Zwarts.

Maartje van Weegen te gast in Huize Gaudeamus

Algemeen

Donderdag was Maartje van Weegen (voormalige radio- en televisiepresentatrice) te gast tijdens de Huisvriendenavond in Huize Gaudeamus. 

De muzikale ouverture werd verzorgd door de Finse Juho Myllylä (1996), met werken van o.a. G.F. Telemann en J. Franek. Deze jeugdige blokfluitist speelde aan het begin van zijn carrière al meermalen in dit huis. Daarna vertelde Maartje van Weegen (1950) over haar professionele leven en haar contacten met veel bekende musici. Eerst stond zij stil bij haar jeugd, waarin muziek een belangrijke rol speelde. 

Op 16 jarige leeftijd kreeg zij haar eerste baan in een studio en ontmoette er vele bekende musici. 5 jaar later presenteerde zij het 2 uur durende televisieprogramma ‘Studio Vrij’ en vanaf 1984 het veel bekeken Halfzesjournaal op de NOS. Vanaf 2006 presenteerde zij ‘De Klassieken’ op Radio 4.

Tijdens de jaren die volgden was zij bij meerdere programma’s te zien. Haar ontmoetingen met bekende musici inspireerden haar in sterke mate. Tijdens haar verhaal toonde zij opnames met beeld en geluid van deze musici, bij hen thuis of in de studio. Zo liet zij filmpjes zien van o.a. de Chinese pianist Lang Lang, de countertenor Andreas Scholl en de violist Sigiswald Kuijken. Haar verhaal, ondersteund met beeld en geluid, was indrukwekkend en riep bij haar toehoorders vele herinneringen op.

(Frans Poot)