De laatste gemeenteraadsvergadering van de oude gemeenteraad op 24 maart kende een grote belangstelling.
De laatste gemeenteraadsvergadering van de oude gemeenteraad op 24 maart kende een grote belangstelling. Foto:

Hertelling leidt niet tot verandering zetelverdeling

Algemeen

door Guus Geebel

De laatste gemeenteraadsvergadering van de oude gemeenteraad op 24 maart kreeg een vervolg op dinsdag 29 maart. De uitslag van de verkiezingen die het Centraal Stembureau op 31 maart procedureel vaststelde, had voor de VVD een aantal vraagtekens. De fractie diende daarom een verzoek tot hertelling in dat na hoofdelijke stemming met 17 stemmen voor en 10 tegen werd aangenomen.

VVD-fractievoorzitter Henric de Jong Schouwenburg licht een en ander toe. ‘Primair is het verzoek gericht op hertelling van de stemmen van alle stembureaus. Daarnaast is er een verzoek gericht op hertelling van de stembureaus 1, 9 en 14 en alle stembureaus waar geen ongeldige stembiljetten aangegeven zijn. Verder stembureaus waar verschillen zijn aangetroffen in aantal kiezers en aantal stembiljetten, en/of proces-verbalen zijn gecorrigeerd.’ De Jong Schouwenburg stelt dat er een duidelijk vermoeden is dat er door één of meer stembureaus bij de stemverdeling zodanig omissies zijn gemaakt dat die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Hij voert ook aan dat het aantal ongeldige stembiljetten zeer laag is, dat er een verschil van 5 zit in het aantal toegelaten kiezers en het aantal stembiljetten en dat in veel processen-verbaal correcties zijn aangebracht. Verder dat het verschil bij het toewijzen van de restzetels maar 5 stemmen is. ‘In 2014 hebben wij gezien dat er vergissingen kunnen worden gemaakt. Wij vinden dat is er geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Twijfels zijn niet goed voor de geloofwaardigheid en ook niet voor het vertrouwen bij de kiezer en de raad.’

Duivels dilemma
Peter Schlamilch (Forza De Bilt) vindt dat er geen enkele twijfel mag zijn over de uitkomst. ‘Het gaat hier om het vertrouwen van de kiezer in de democratie.’ Hij heeft geen wantrouwen, maar stelt dat vergissen menselijk is. Daarom stemt hij voor het voorstel. Henk Zandvliet (GroenLinks) spreekt vertrouwen uit in het Centraal Stembureau dat het verzoek om hertelling op 31 maart heeft getoetst en afgewezen. Zijn fractie stemt tegen. Krischan Hagedoorn (PvdA) noemt het een duivels dilemma. De PvdA heeft het volste vertrouwen in het Centraal Stembureau dat constateert dat de verkiezingen regelmatig zijn verlopen en wil daar niet aan twijfelen. Jette Muijsson (Beter De Bilt) steunt het verzoek om hertelling. ChristenUnie en Fractie Brouwer stemmen tegen, evenals Menno Boer (SP) die het verzoek ziet als een vorm van de oude cultuur. ‘We geloven niets en willen alles nog een keer controleren. Dit is georganiseerd wantrouwen.’

Zorgvuldig
Donja Hoevers (D66) spreekt eveneens van een dilemma. ‘Kijkend naar de keuze voor of tegen dan constateer ik dat geen onregelmatigheden zijn geconstateerd en ambtenaren en vrijwilligers hun werk zorgvuldig hebben uitgevoerd. Onze ambtenaren verzetten al ontzettend veel werk. Dan kun je afvragen hoeveel andere zaken ze in de tijd die ze hieraan besteden kunnen oppakken.’ Toch stemt D66 voor om het gebrek van vertrouwen in de politiek dat er is weg te nemen. Ook Johan Slootweg (SGP) stemt voor het voorstel, niet uit wantrouwen, maar om alle twijfel uit te sluiten en een breder gedragen telling te krijgen. De CDA-fractie stemt verdeeld. Margriet van de Vooren stemt tegen omdat zij alle vertrouwen heeft in de vrijwilligers die zich drie dagen hebben ingezet voor de lokale democratie.

Nieuwe raad
De hertelling vond op 25 maart plaats in het HF Wittecentrum in De Bilt en bracht geen verandering in de zetelverdeling. Het Centraal Stembureau kon daarom ook de uitslag van de hertelling vaststellen. De geloofsbrieven van de 27 gekozen leden zijn onderzocht en in orde bevonden. Op 30 maart vindt de installatie plaats. De in eerste instantie gekozen kandidaten Emma Gribling (Bilts Belang en Beter De Bilt) en Kariné Klyan (VVD) hebben verklaard de benoeming niet aan te nemen. Daardoor komt Peter Gielissen voor Bilts Belang en Beter De Bilt in de raad en blijft Eelco Dalmeijer VVD-raadslid.

In het HF Wittecentrum werden op 25 maart alle stemmen opnieuw geteld.