De huidige adoptieclub-initiatiefnemers van links naar rechts: Claar Urbanus, Jos van den Tempel en Marieke Polder.
De huidige adoptieclub-initiatiefnemers van links naar rechts: Claar Urbanus, Jos van den Tempel en Marieke Polder. Foto: Rob Sondaar

Biodiversiteit en groenadoptie in De Leijen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Meer verschillende planten, insecten, vlinders en vogels. Dat is wat de Leijense Groenlingen willen, een groepje bewoners aan het Leijense Bos. De groenstroken langs de Berlagelaan zijn niet zomaar wat plantsoenen. Het zijn uitlopers van het bijzonder gevarieerde Leijense bos en er bivakkeren zelfs ringslangen en egels in. 

Claar Urbanus, Jos van den Tempel en Marieke Polder zijn de adoptieclub-initiatiefnemers: Zij vertellen: ‘Om te voorkomen dat de gemeente de stroken vanaf de Rietveldlaan t/m de Berkenlaan rooit en vervangt door gras of één soort plant, heeft een groep van acht inwoners die stroken geadopteerd. Doel: de biodiversiteit behouden, en liefst vergroten. En het leefgebied van de ringslang, een beschermde diersoort, koesteren. Sommige mensen vinden dat eng, maar de ringslang is ongevaarlijk, niet giftig en hij bijt niet. We kunnen juist blij zijn dat we hem hier hebben. Ook met egels mogen we in onze nopjes zijn, want die zijn dol op slakken. We hadden ze afgelopen zomer goed kunnen gebruiken’. 

Onderhoud
De Leijense Groenlingen gaan de stroken zelf onderhouden. Dat betekent één keer per jaar de woekerende planten weghalen of snoeien en meer verschillende (bos-)planten en struiken licht en lucht geven. Zo trek je meer soorten insecten en vlinders aan, waar dan weer verschillende vogels, egels en ringslangen op afkomen. De gemeente ondersteunt het initiatief en ruimt een dezer dagen wat ongewenste struiken en kweekgras.

Prunuslaan
Vlak achter die stroken, op de Prunuslaan, hebben Marieke Polder en Jos van den Tempel al adoptie-ervaring opgedaan, samen met Rob Sondaar. Rob was al in de lente van 2017 betrokken bij het starten van eenzelfde soort project. Claar Urbanis: ‘Je moet daar zeker eens gaan kijken op de Prunuslaan, waar 2 perkjes inmiddels een lust voor de zintuigen zijn. Vooral Marieke heeft veel materiaal aangedragen. Zij is biologe en een bron van informatie voor de anderen. Ze houdt een lijst bij van alle plantensoorten die er groeien, dat zijn er al ruim 90’. Medebewoners van de Prunuslaan leveren ook af en toe een bijdrage. Ze hebben bijvoorbeeld geholpen bij het in het begin ‘schoonmaken’ van het kleine perkje. Het resultaat: geurende bloemen, vele insecten, zoals vlinders, hommels en bijen, kruiden, een feestje voor de liefhebber van wat groeit en bloeit.

Berlagelaan
De adoptieprocedure is rond, de bewoners kunnen binnenkort aan de slag in de stroken langs de Berlagelaan. Heel wat buren hebben al toegezegd hun handen uit de mouwen te steken. Het eerste snoei- en graafwerk doet de gemeente op aanwijzing van de adopteurs. Dan ontstaat er licht en lucht en kunnen nieuwe planten ‘aanwaaien’ of zaailingen worden geplant. Het wordt vast mooi en biodivers.

Toekomstplan
Marieke is begonnen met het bijhouden van alle planten- en vogelsoorten die in en rond de adoptievakken aan de Prunuslaan, de Berlagelaan en de Berkenlaan te vinden zijn. Het plan is om ook de insecten bij te houden. Wie veel weet over insecten is van harte welkom om het team te komen versterken.