Het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag.
Het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag.

Centraal stembureau stelt uitslag vast

Algemeen

door Guus Geebel

Het Centraal stembureau vond op 21 maart aan de hand van de geldende criteria geen aanleiding om een verzoek om hertelling van de gemeenteraadsverkiezingen te honoreren. Het bureau stelde daarom de uitslag vast. Het verzoek om hertelling was ingediend door Ralph Jacobs van de VVD. Op 24 maart kan de gemeenteraad nog doorslaggevend stemmen over het verzoek om hertelling.

Eveneens op 21 maart gaven vertegenwoordigers van de tien partijen een duiding op de verkiezingsuitslag en welke kant het op zou moeten gaan. Het was geen gemeenteraadsvergadering en de burgemeester droeg daarom geen ambtsketen. Als eerste kreeg de grote winnaar Anne Marie ’t Hart het woord. GroenLinks werd voor het eerst de grootste partij in De Bilt. Zij feliciteert de andere winnaar Forza De Bilt en dankt de inwoners voor het vertrouwen. ‘Met een keuze voor GroenLinks kies je voor een menselijker, eerlijker en duurzamer gemeente De Bilt. Voor solidariteit met elkaar en toekomstige generaties, waar klimaat en betaalbare woonruimte prioriteit heeft. Waar we onze natuur en ruimte beschermen, voorrang geven aan fiets en ov, omzien naar mensen die het minder goed hebben en waar iedereen mee kan doen.’ Zij vraagt alle partijen mee te denken en samen te werken. Als beoogde verkenner noemt zij Cees de Wildt en zijn rechterhand Ibtisam Daoudi (beiden onafhankelijk). GroenLinks heeft geen voorkeur uitgesproken voor een coalitie.

Raadsakkoord
Donja Hoevers (D66) stelt dat er iets moet veranderen. ‘We horen op straat, die raadsleden zien we eigenlijk nooit meer. Ons functioneren is eigenlijk gaan bestaan uit heel veel intern gedoe en urenlang vergaderen.’ D66 zet in op een andere manier van samenwerken en op een brede coalitie. Ralph Jacobs (VVD) vindt dat de winnaars eerst aan zet zijn en mocht er een raadsakkoord komen dan wil de VVD er zeker aan meewerken. Peter Schlamilch (Forza De Bilt) ondersteunt de voorgestelde informateurs en het stappenplan van GroenLinks. Hij vindt dat Forza een plaats in het college verdient. ‘De haat moet uit de raad’, daar wil Schlamilch zich voor inzetten. Erik den Hertog (Beter De Bilt en Bilts Belang) wil streven naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen met ruimte voor de hele raad. Met het betrekken van inwoners wil hij het vertrouwen in het bestuur terugwinnen.

Vertrouwen
Krischan Hagedoorn (PvdA) constateert dat De Bilt de voor komende vier jaar een progressieve gemeente is geworden. Zijn partij gaat voor een zo groen en sociaal mogelijke coalitie. Hij dringt aan op snelheid bij de formatie en vraagt de informateurs te kijken naar overeenkomsten tussen partijen. ‘Het zou mooi zijn als we dit keer wel een raadsakkoord kunnen sluiten.’ Over het verlies van zijn partij zegt Werner de Groot (CDA) dat dit ook komt door de landelijke trend en gang van zaken rond het Hessingterrein.’ Hij vindt dat het CDA nu bescheidenheid past. Arie Vonk Noordegraaf (SGP) wil flink inzetten op woningbouw. De komende vier jaar wil hij werken aan het vertrouwen in de politiek en in een betrouwbaar bestuur. Connie Brouwer (ChristenUnie) wil de kritische en constructieve houding van de partij voortzetten. Zij vindt dat gewerkt moet worden aan de 84% van de mensen die geen vertrouwen in het bestuur hebben. Zij pleit voor een wethouder uit de groene kernen. Menno Boer (SP) vindt dat het roer om moet. ‘De coalitie met komen met een grote lijnen akkoord over de grootste problemen in de gemeente. Een akkoord dat niet dwingend is maar richting en ruimte geeft voor nieuwe ideeën.’

De informateurs Cees de Wildt en Ibtisam Daoudi.