Kapper Hans wordt voor de laatste keer door Betty geknipt.
Kapper Hans wordt voor de laatste keer door Betty geknipt.

Betty’s Corner vertrekt uit Maartensdijk

Algemeen

door Kees Diepeveen

Na 18 jaar te hebben samengewerkt met kapper Hans Stevens in Maartensdijk heeft kapster Betty Koudenburg haar praktijk beëindigd. Andere keuzes in haar leven hebben tot dit besluit geleid. Op 25 februari heeft zij haar activiteiten in Betty’s Corner afgesloten. Veel van haar klanten kwamen afscheid nemen.

Het was best wel even een emotioneel moment voor Betty toen zij haar laatste klant geknipt had en haar spullen inpakte. Niet alleen voor Betty was dat een memorabel moment maar evenzo voor kapper Hans Stevens die al die jaren met haar heeft samengewerkt in zijn kapsalon aan het Maertensplein. Betty verlaat het kappersvak niet. Zij heeft ook een praktijk in haar woonplaats Amersfoort, die ze wil gaan uitbreiden. Maar dat is niet de enige reden waarom zij haar zaak in Maartensdijk opgeeft. Zij wil ook meer van haar vier kleinkinderen genieten en zich ook meer wijden aan haar zangcarrière. ‘De prioriteiten zijn veranderd’ aldus Betty.

Marijkehof
Toen Betty als kind in Maartensdijk woonde werd zij door kapper Hans geknipt: ‘Ik vond dit direct een mooi beroep en ging op 15 jarige leeftijd naar de kappersopleiding. Een stageplaats was gauw gevonden in de dameskapsalon van Hans onder de vleugels van Els Slembrouck in het vroegere winkelcentrum Marijkehof. Ik werkte twee dagen en ging twee dagen naar school’. Na haar opleiding ging ze full time bij Els Slembrouck werken, die de dameskapsalon van Hans Stevens had overgenomen. Op haar 23ste jaar is ze gestopt en heeft zich 10 jaar aan haar gezinsleven gewijd. In die periode woonde Betty in Maartensdijk en kwam met regelmaat in de kapsalon.

Eigen hoekje
Dat zij weer in de kapsalon terug kwam was het gevolg van een gebroken vinger, die Hans Stevens had opgelopen met karate. Betty: ‘Hij was natuurlijk enorm gehandicapt en moest geholpen worden. Dat beviel enorm goed. Er kwamen zelfs klanten, die ik 10 jaar geleden gekapt had weer terug. Ben er toen vol voor gegaan. Het was altijd erg gezellig in de zaak en ik ben twee dagen in de week gaan werken. Dat deed ik inmiddels ook in Amersfoort waar ik weer naar toe verhuisd was en ook een praktijk begonnen was. Die twee dagen in Maartensdijk heb ik tot mijn laatste werkdag volgehouden. Ik voelde me in mijn eigen hoekje helemaal op mijn plaats’ aldus Betty. Ook het specifieke sfeertje zoals Betty dat noemt is haar altijd zeer goed bevallen. ’Hans zit diep in het Maartensdijkse verenigingsleven en organiseerde heel veel leuke dingen in de zaak en op het Maertensplein. Daar genoot ik altijd erg van’.

Zangcarrière
Een van haar wensen is verder te werken aan haar zangcarrière. Dat ze erg muzikaal is, is bij veel plaatsgenoten bekend. Ze is ooit begonnen in een band met Wim van der Kant en Bert Lodder. Vormde een duo met Henk van der Pluijm en zingt al heel lang in The Dutch Andrews Sisters. ‘Toen Hans 70 werd hebben we voor hem opgetreden. Zou het leuk vinden als ik nog een verdieping in mijn zangcarrière kan aanbrengen. Ook ga ik me richten op uitbreiding en meer binding met mijn klanten in Amersfoort. Alles wordt nu een beetje anders’.

Betrokkenheid
‘De enorme betrokkenheid bij de klanten heeft mij altijd hier gehouden. Het specifieke sfeertje wat deze salon onderscheidt van anderen en natuurlijk de samenwerking met Hans en zijn dochter Bianca, die al vele jaren een nagelstudio heeft in de zaak. Ik heb het altijd als een voorrecht beschouwd om in deze sfeer te kunnen en mogen werken. Voelde me hier altijd helemaal op mijn gemak. Mijn keuzes voor de toekomst met muziek, kleinkinderen en mijn zaak in Amersfoort hebben uiteindelijk tot deze wending geleid. Zal nog vaak met veel plezier aan deze periode terugdenken. Ik zal hier ook nog genoeg komen om te winkelen en even bij te kletsen’.