Afbeelding

Drie redenen om een sneltest te kopen

Algemeen

In de gemeente De Bilt loopt het aantal besmettingen al een tijdje wat gelijk. Gemiddeld krijgen iedere dag zo’n honderd mensen een positieve testuitslag. En dat zijn dan nog maar alleen de mensen die de test bij de GGD of een commerciële tester hebben afgenomen, mensen met een positieve zelftest zijn hier niet bij meegeteld. Ook al lijkt de crisis een beetje op z’n einde te lopen - de ziekenhuiscijfers zijn de laatste tijd stabiel en gunstig - het corona virus waart nog altijd flink rond. Misschien wil je daarom nog wel een sneltest kopen, omdat je weet dat het virus nog altijd niet geheel op z’n retour is. Maar er kunnen nog meer redenen zijn. Een corona zelftest kopen is nog altijd een goed idee, en wel om de volgende redenen: 

1. Voor een beetje zekerheid

Heb je een loopneus, ineens flinke koorts of smaakt een biefstuk niet meer naar biefstuk? Het grote twijfelen kan gaan beginnen, want heb je nou het coronavirus ergens opgelopen of is het toch maar een verkoudheid of een griepje? Een zelftest die je thuis afneemt kan je direct zekerheid geven; bij een positieve zelftest weet je bijna 100% zeker dat je corona onder de leden hebt. Een negatieve zelftest kan nog steeds wel wat onzekerheid met zich meebrengen, maar het kan ook opluchten. Er zijn verschillende soorten zelftesten verkrijgbaar. Het bekendste is de zelftest waarbij je met een wattenstaafje in je neus roert, maar er zijn ook speekseltesten die je als een lolly in je mond stopt. In beide gevallen geldt dat als je een positieve testuitslag hebt je er eigenlijk wel vanuit kunt gaan dat je besmet bent. Een PCR-test bij de GGD of een commerciële teststraat biedt vervolgens zekerheid.

2. Voor kwetsbare familieleden of vrienden

Er zijn een heleboel mensen met een kwetsbare gezondheid die het toch wel heel erg prettig vinden dat de mensen in hun omgeving negatief getest zijn. Zekerheid heb je natuurlijk nooit 100% (je kunt ook besmet raken in een teststraat natuurlijk), maar alles wat in de buurt komt van zekerheid geeft al een beter gevoel dan het vermoeden dat iemand die bij je op bezoek komt wel besmet is.

3. Voor het geval er weer nieuwe maatregelen komen

We hopen natuurlijk dat we bij het ingaan van afschaffen van de laatste maatregelen volledig en voor altijd verlost zullen zijn van al die maatregelen, maar het coronavirus heeft ons vaker onaangenaam verrast met nieuwe varianten en oplevingen. In de toekomst kijken kan natuurlijk niet, maar een nieuwe opleving van het virus is natuurlijk niet verwonderlijk. En met nieuwe oplevingen kan het ook zo zijn dat er weer ‘oude’ maatregelen van stal worden gehaald, zoals testen voor toegang of anderhalve meter afstand. Voordat er dan weer een run ontstaat op dergelijke producten is het misschien maar handiger om alvast een voorraadje in huis te hebben, nu de zelftesten nog veelvuldig verkrijgbaar zijn.