Artist impression, van hoe de banen er uit komen te zien.
Artist impression, van hoe de banen er uit komen te zien.

Tautenburg lanceert padel

Algemeen

Maartensdijkse tennisclub wordt omni-sportvereniging 

De aanleg van padelbanen bij Tautenburg is van start gegaan. De leden van de Maartensdijkse tennisvereniging hebben vorige maand een akkoord gegeven om de club uit te breiden met deze nieuwe sport. Padel is de snelst groeiende sport van Nederland en aan de Dierenriem zullen de eerste banen in de gemeente De Bilt verschijnen.

‘Padel heeft veel raakvlakken met tennis’, vertelt Tautenburg-voorzitter Sander Maatman. ‘Het is een snel opkomende sport, waar veel over gesproken wordt. Dat was voor ons de aanzet om te kijken wat er mogelijk was’. Padel is het beste te omschrijven als een mix tussen tennis en squash. Je speelt altijd een dubbel, waarbij je een kleiner racket hebt dan bij tennis. Het leuke is dat je gebruik mag maken van de glazen wanden en door het kleine speelveld krijg je heel veel balcontacten. Padel leeft enorm bij de jongvolwassenen, maar is een sport die - doordat je relatief weinig hoeft te bewegen - tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden. 

Spanje
Het afgelopen decennium is de sport over komen waaien uit Spanje en padel is nu de snelst groeiende sport in Nederland. Maatman: ‘Veel tennisclubs hebben de sport omarmd. Deels om als club te groeien, maar ook omdat het een sport is waar de gezelligheid voorop staat. Als tennisvereniging hebben we een redelijk stabiel aantal leden, door de komst van padel kunnen we weer groeien. Het laatste zetje om padel te introduceren bij Tautenburg was een groep enthousiastelingen die ermee aan de slag is gegaan’.

Park 
Marcel Assink en Geert van der Veen zijn twee van de leden, die als werkgroep op onderzoek zijn uitgegaan. Assink had zelf al bij een andere club kennis gemaakt met padel. ‘Doordat het zo laagdrempelig is om te leren en te spelen is het een erg goede aanvulling. We zijn langs veel clubs geweest en troffen louter enthousiaste mensen aan. Padel voegt echt iets toe aan een vereniging’. Zo werd het plan bij de leden voorgelegd en kwam er in januari een akkoord voor de aanleg van de padelbanen. Agterberg is vervolgens begin maart gestart met de verbouwing, die meer zal behelzen dan alleen de banen. Het gehele park zal een opfrisbeurt krijgen’. Eigenlijk was er nét niet voldoende ruimte voor de aanleg van de banen. We hebben een klein stukje grond van voetbalvereniging SVM gekregen om de plannen te kunnen voltooien, we zijn dan ook zeer dankbaar voor deze bereidheid van onze buren.’

Duurzaam 
Van der Veen is dagelijks nauw betrokken bij de verbouwing. ‘We proberen het gehele proces zo duurzaam mogelijk te maken. Zo maken we vooral gebruik van bestaande middelen en wordt er ledverlichting geplaatst. Behalve de komst van de padelbanen zal ook het terras worden verlengd, wordt de entree van het park verlegd en komt er een speelhoek voor kinderen. Voor de zomer moet alles gereed zijn zodat we los kunnen met padel’.

De tennisbond KNLTB heeft padel eveneens omarmd, waardoor er voor leden direct veel mogelijk is. Assink is al volop evenementen aan het plannen: ‘Dit jaar zullen we diverse (interne) toernooien en clinic’s organiseren. Leden kunnen zo kennis maken met de sport, net zoals geïnteresseerden uit Maartensdijk en omliggende plaatsen. Voor padel-liefhebbers van Utrecht tot Hilversum kan Tautenberg een mooie ontmoetingsplek worden. Leden kunnen vanaf het najaar als alles goed loopt ook deelnemen aan de competities van de KNLTB en toernooien.’ 

Verhuur
Behalve inzetten op leden wil Tautenburg de padelbanen ook op andere wijzen vullen. Maatman: ‘We zien een landelijke trend dat veel mensen graag een paar keer per jaar willen padellen of tennissen, maar geen lid willen worden van een vereniging. Wij willen de padelbanen dan ook openstellen voor verhuur in de daluren’. De verbouwing is in volle gang aan de Dierenriem, waardoor nog voor de zomer de padelbanen gereed moeten zijn. Wil jij meer weten over padel bij Tautenburg, of wil jij je alvast inschrijven? Kijk dan eens op Tautenburg.nl/padel; frequent wordt er op Instagram (@tv_tautenburg) een update gedeeld over de verbouwing.        

(Alex van Vogelpoel)

Enthousiaste Tautenburg-leden steken handen uit de mouwen.
!