Menig gemeenteraadsfractie vond (ook) al in 2018 het kruispunt Dorpsweg / Nachtegaallaan in Maartensdijk geen succes; het is er onoverzichtelijk, onlogisch, gevaarlijk en het verkeer stroomt niet goed door. Eén gemeentelijke verkiezingsronde verder is er nog niets veranderd.
Menig gemeenteraadsfractie vond (ook) al in 2018 het kruispunt Dorpsweg / Nachtegaallaan in Maartensdijk geen succes; het is er onoverzichtelijk, onlogisch, gevaarlijk en het verkeer stroomt niet goed door. Eén gemeentelijke verkiezingsronde verder is er nog niets veranderd.

Telt Maartensdijk nog wel mee

Algemeen

door Henk van de Bunt

Is de kern Maartensdijk in de Biltse gemeenteraad ondervertegenwoordigd? Vraag het de gemiddelde Maartensdijker en je krijgt regelmatig als reactie: ‘Maartensdijk is het afvalputje van de gemeente De Bilt’. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden er slechts twee raadsleden uit de kern Maartensdijk in de Biltse gemeenteraad gekozen.

Inwoners van Maartensdijk hebben zich verenigd in de Bewonersvereniging Maartensdijk-Zuid en het Bewonerscollectief Maartensdijk: ‘Inderdaad is er de afgelopen 4 jaar weinig aandacht geweest voor de kern Maartensdijk bij de politieke partijen in De Bilt. Alleen wanneer het ging over woningbouw buiten de rode contouren of het neerzetten van mega grote windmolens in de weilanden kwam Maartensdijk ter sprake’. 

Samenvoeging
De huidige gemeente De Bilt is ontstaan uit een samenvoeging van de gemeente De Bilt (De Bilt (10.929) en Bilthoven (22.891) en de voormalige gemeente Maartensdijk (Groenekan (1.939), Hollandsche Rading (1.576), Maartensdijk (4.880) en Westbroek (1.168). Alles peildatum 31 december 2020.

Enquête
Gelezen in de inwonersenquête gemeente De Bilt 2021 bij het hoofdstuk Participatie bij de gemeente: ‘De betrokkenheid bij de buurt is veel groter dan die bij de gemeente. Inwoners van Westbroek en Maartensdijk voelen zich meer dan gemiddeld betrokken bij het eigen dorp (beiden 51% (zeer) betrokken). Wanneer het gaat om de betrokkenheid bij de gemeente, dan is deze lager in Maartensdijk (9%), Hollandsche Rading (10%), Groenekan (eveneens 10%) en Westbroek (11%). Vergeleken met 2019 en 2017 is met name de betrokkenheid bij het dorp bij iedere meting verder afgenomen (van 52% (zeer) betrokken in 2017, 42% in 2019 en naar 35% in 2021). Daarnaast is de betrokkenheid bij de gemeente de afgelopen jaren ook elke keer iets afgenomen (van 26% (zeer) betrokken in 2017, 24% in 2019 en naar 19% in 2021).

Kandidatenlijsten
De kandidatenlijsten van de aan de a.s. gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen vermelden de namen van 186 kandidaten waarvan er uit de kern Maartensdijk (24), Groenekan (10), Hollandsche Rading (9) en uit Westbroek (6) komen. Twee politieke partijen kennen een lijsttrekker, afkomstig uit Maartensdijk en de uitslag op 16 maart zal het definitieve aantal gekozenen, niet afkomstig uit de kernen Bilthoven of De Bilt, bepalen.

Partij
Inwoners van Maartensdijk hebben naar de mening van de Bewonersvereniging en het Bewonerscollectief veelal geen idee welke partij er daadwerkelijk aandacht besteedt aan hun kern en welke partij helemaal niet. Daarom hebben zij de website www.maartensdijkkiest.nl opgericht. Zij vinden, dat er in de Biltse gemeenteraad veel meer aandacht moet zijn voor de groene kernen, er veel serieuzer met burgerparticipatie omgegaan moet worden en dat de groene kernen niet slechts gezien moeten worden als buitengebied waar problemen vanuit De Bilt opgelost kunnen worden: ‘Het is tijd dat de politiek van De Bilt luistert naar de inwoners, dat ze de uitkomsten van de recente burgerparticipatie rond het onderwerp woningbouw respecteren en inzetten op het behoud van groen rondom de dorpen en geen bebouwing buiten de rode contouren nastreven’.

Onderwerpen
Beide organisaties hebben de onderwerpen in de gemeenteraad de laatste jaren nauwlettend in de gaten gehouden en inmiddels veel kennis en inzicht over de diverse standpunten van de verschillende partijen opgedaan: ‘Partijprogramma’s zijn vaak lastig te lezen. Daarom brengt onze website de standpunten van de diverse partijen in kaart en specifiek wat ze met Maartensdijk willen’.

Daarnaast willen de initiatiefnemers de website ook na de verkiezingen online houden om zo als burgers de politiek te kunnen controleren op beloftes, die ze gedaan hebben in hun verkiezingsprogramma’s. Want de huidige partijen maken nu niet transparant wat ze vier jaar geleden beloofd hebben, laat staan wat ze concreet voor Maartensdijk betekend hebben.

Kijk voor meer informatie op: www.maartensdijkkiest.nl