Gija Schoor.
Gija Schoor.

Groen en sociaal wonen

Algemeen

- ingezonden mededeling - 

Als ik nieuwe inwoners van de Bilt vraag waarom ze voor deze gemeente hebben gekozen, zeggen ze vaak: het is zo lekker groen. Precies. En dat willen we vooral zo houden. 

Dat is het precies de kwestie waar we met woningbouw keer op keer tegenaan lopen. De prijzen van koopwoningen en de wachtlijsten voor huurwoningen rijzen de pan uit en de enige manier om er wat aan te doen is extra huizen bouwen. Maar die extra woningen die we nodig hebben moeten wel ergens kunnen staan. 

De PvdA gaat bij woningbouw uit van de woonvisie. Daarin staat waar wij als gemeente behoefte aan hebben. Bij ieder project van meer dan 10 woningen, moet er minimaal 30% sociale huur en 20% middenhuur gebouwd moet worden. Ook moet er meer voor doelgroepen gebouwd worden. In onze gemeente zijn dat starters en ouderen.

We vinden het belangrijk dat de stukjes groen binnen de bebouwde kom niet allemaal volgebouwd worden. We hebben speelplaatsjes en plantsoentjes nodig om van te genieten en om elkaar te ontmoeten, maar ook om water op te vangen, te zorgen dat het niet te heet wordt in de kernen. Ook buiten de bebouwde kom hebben we veel natuur. Dat moet beschermd worden en liefst uitgebreid. Niet bouwen dus, in dat groen. 

Waar bouwen we dan wel? 

·        We verbouwen leegstaande scholen, bedrijfs- en winkelpanden tot woningen. 

·        We kijken of we bedrijven in de kernen naar een industrieterrein kunnen verplaatsen, zodat we meer plek krijgen voor huizen. 

·        We bouwen binnen de rode contour, tenzij er dringende redenen zijn om hier van af te wijken, zoals bijvoorbeeld in Maartensdijk. Wij vinden dat hier eventueel een stukje agrarische grond kan worden opgeofferd voor huizen. Maar dan wel in overleg met de Maartensdijkers, zij moeten aangeven waar het gaat gebeuren. 

·        In het Nobelkwartier komt een mooie woonwijk. Hier is nu een geasfalteerde parkeerplaats. 

·        Op het Hessingterrein bouwen we binnen de rode contour, dus op het stuk dat nu geasfalteerd is. De natuur aan de andere kant van de Grift wordt beter ingericht zodat de nieuwe faunatunnel goed gaat werken. 

·        De Schapenwei ligt binnen de rode contour en komt binnenkort weer in de raad. De huidige coalitie wil de helft van dit terrein bestemmen voor de biomedische industrie. Maar volgens ons is er voor die bedrijven ruimte genoeg op het RIVM terrein, en hoeft die geen plek te krijgen op de Schapenwei. Wij willen hier een autoluwe woonwijk. Autoluw zorgt er voor dat de overlast van verkeer binnen de perken blijft. Dat ondersteunen we met goed openbaar vervoer, goede fietsvoorzieningen en betaald parkeren in de wijken er omheen. Zo is het iedere keer een puzzel om verantwoord, sociaal en groen te bouwen.