Afbeelding

Open Monumentendag 2022

Algemeen

Monumenten voor morgen – duurzaam duurt het langst

Op zaterdag 10 september is er ook in De Bilt weer een Open Monumentendag. Het landelijke thema is dit jaar ‘duurzaamheid’; monumenten behouden voor de toekomst. 

Dat kan door goed beheer, waarbij soms ook een nieuwe bestemming dat mogelijk kan maken; voorbeelden daarvan zijn Fort Voordorp (nu een conferentiecentrum) en het postkantoor van Bilthoven, dat nu een restaurant is. Naast al bestaande oudere monumenten zijn er ook gebouwen, huizen en objecten die nu nog niet dat ‘monumentale’ stempel hebben maar dat wel verdienen. Ook groen erfgoed hoort daarbij. 

Het Comité Open Monumentendag De Bilt nodigt inwoners uit om daar voorstellen voor te doen en wil zich dan beijveren de meest genoemde op 10 september extra onder de aandacht te brengen; mogelijk wellicht met een openstelling. 

Aanmelden van een gebouw, huis, object of bijzonder groen, dat voor de toekomst behouden zou moeten blijven kan via een emailbericht voor 15 maart (incl. motivatie) te sturen naar monumentdebilt@gmail.com. Of een gebouw nu al dan niet de status monumentaal heeft doet er niet toe: Geef door wat belangrijk is om duurzaam te behouden.