Afbeelding

SP De Bilt vaart nieuwe koers

Algemeen

- ingezonden mededeling -

Met verkiezingsslogan: “Samen Verder”, vaart SP De Bilt een nieuwe koers. “Samen Verder” betekent onder andere dat de SP koerst op een gemeente die op tijd en open in gesprek gaat met bewoners over wat voor hen van belang is. Een breed gedragen beleid ontstaat door tijdige bekendmaking van plannen en tijd voor een luisterend oor naar de inwoners. Dus niet door onduidelijke rapporten over de ecologie om te kunnen bouwen in de natuur achter het Hessingterrein. Ook niet door pas enkele weken voor de komst van een forensische kliniek op Berg en Bosch daar bekendheid aan te geven.

MKB
Wat verder opvalt is dat SP De Bilt zich helder uitspreekt voor goede voorzieningen voor het MKB in onze gemeente. De SP heeft goed in de gaten wat ondernemers nodig hebben, zeker nu er zoveel gevolgen zijn voor hen sinds de pandemie. Denk aan huurbescherming, het gunnen van opdrachten, gunstige verzekeringen, kleinschaligheidsaftrek en aanmoedigingssubsidies.

Wonen
Een ander heet hangijzer blijft de woonsituatie voor huurders, starters en ouderen met een kleine beurs. Daarom meer investeren in betaalbare nieuwbouw! De huren stijgen en er is een oplopend tekort aan woningen. De wachtlijst voor een sociale huurwoning in onze gemeente groeit richting de 14 jaar. Daarom willen we nu dat meer woningen die vrij komen eerst aan woningzoekende inwoners van onze gemeente worden aangeboden. SP De Bilt vecht al jaren voor renovatie en beter onderhoud van slecht geïsoleerde huizen, naast verbetering van contact met SSW en het betaalbaar houden van de sociale huurprijs. Tocht, schimmel en gehorigheid zijn veel voorkomende klachten in de bestaande verouderde woningen. Door hieraan te werken bevorderen we duurzaamheid en klimaatrechtvaardigheid.

Onderwijs
In het onderwijs zien we de noodzaak voor leerlingen met (gedrags-)problemen dat er voldoende plekken in het speciaal onderwijs behouden blijven. Op bussen met risicoleerlingen worden begeleiders geplaatst zodat de chauffeur zijn ogen op de weg kan houden. Kinderen moeten tijdig leren zwemmen. Schoolzwemmen moet daarom mogelijk blijven voor kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Hierdoor voorkomen we gevaarlijke situaties in een waterrijk land als Nederland. In het lesaanbod op school blijft ook ruimte voor kunsteducatie en het bezoeken van schooltuinen.

WMO, huishoudelijke hulp
Wat de zorg betreft constateert SP De Bilt dat er opnieuw fors op huishoudelijke hulp is bezuinigd. We doen hiermee tekort aan zowel degenen die zorg nodig hebben als aan het personeel. De ouderen met een kleine beurs staan steeds meer in de kou, mede door de hoge inflatiecijfers. Door het beschikbare budget anders te verdelen moet dit beter kunnen. Om te beginnen zou de rijksoverheid de financiële gevolgen van de regels die zij de gemeenten oplegt moeten dragen.

Wilt u een beleid dat gebaseerd is op menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en tegelijk ook goed zijn voor de natuur? Stem op SP De Bilt, lijst 9.

Het complete verkiezingsprogramma staat te lezen op https://debilt.sp.nl