De Ondertekenaars PvdA (Krischan Hagedoorn), GroenLinks (Audrey Kruiniger), CDA (Werner de Groot), SP (Menno Boer), Lokaal De Bilt (Pim van de Veerdonk) en D66 (Martijn Huysmans).
De Ondertekenaars PvdA (Krischan Hagedoorn), GroenLinks (Audrey Kruiniger), CDA (Werner de Groot), SP (Menno Boer), Lokaal De Bilt (Pim van de Veerdonk) en D66 (Martijn Huysmans).

Ondertekening Regenboog stembusakkoord in De Bilt

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op initiatief van COC Midden Nederland hebben 6 van de 10 Biltse partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart het Regenboog Stembusakkoord ondertekend. Daarmee beloven deze partijen zich te zullen inzetten voor gelijkwaardigheid en zichtbaarheid van de LHBTIQ+ doelgroep. 

In het coalitieakkoord De Bilt 2018-2022 ‘Samen bouwen aan een topklimaat’ staat als uitgangspunt, dat iedereen in staat wordt gesteld om mee te doen. Deze inclusieve gedachtegang vormt een belangrijk uitgangspunt voor uitvoerend beleid ten aan zien van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’ers). 

Door ondertekening van het Regenboog Stembusakkoord wijzen de ondertekenende partijen elke vorm van discriminatie en uitsluiting van de hand en zetten zij zich actief in voor gelijkwaardigheid in De Bilt.

Regenboogakkoord
Het Regenboogakkoord is ook in 2018 ondertekend door verschillende partijen in De Bilt en andere gemeenten. Dit jaar is het COC Midden Nederland het gelukt om in alle gemeenten van de Provincie Utrecht onze provincie partijen bereid te vinden om dit akkoord te ondertekenen en zo te beloven zich in te zetten voor een diverse en inclusieve gemeente waarin iedereen zichzelf kan zijn.

De 5 hoofdlijnen zijn:

·        Inclusief beleid voeren; de gemeente vervult haar voorbeeldfunctie en sluit in haar werkwijze niemand uit

·        Veiligheid bevorderen; de gemeente zet zich actief in voor de veiligheid van LHBTIQ+

·        Veilig schoolklimaat realiseren; de gemeente zet zich actief in voor een onderwijsomgeving waar LHBTIQ+ jongeren zich veilig en prettig voelen

·        Iedereen telt mee; de gemeente ondersteunt activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden voor de LHBTIQ+ doelgroep

  • Zichtbaarheid bevorderen: De gemeente bevordert zichtbaarheid en inclusie (bijvoorbeeld door het hijsen van de Regenboogvlag op belangrijke dagen als Coming Out Day)