Molenaar in opleiding Paulien Wiersma op Molen de Kraai in Westbroek.
Molenaar in opleiding Paulien Wiersma op Molen de Kraai in Westbroek.

Molenaars vertellen hun verhaal

Algemeen

door Henk van de Bunt

Vanwege het 50-jarige bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars ontwikkelde Utrecht-’t Gooi audiotheatertochten over dertien vrouwelijke molenaars met ‘hun’ dertien molens in regio Utrecht en ‘t Gooi. 

Ook molenaar in opleiding (MIO) Paulien Wiersma van Molen de Kraai in Westbroek vertelt haar verhaal. In samenwerking met RTV Utrecht is er van 10 molenaars een documentaire. Er zijn ook fietsroutes uitgezet. 

Molenaars
Vrouwen die in wieken klimmen, op klompen lopen en met zeilen slingeren; op 5 februari heeft Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Utrecht-’t Gooi het project‘: Zij is Molenaar’ gelanceerd en dat is niet voor niets: in deze regio draaien relatief de meeste vrouwen van Nederland’.

Fietsroutes
Fietsers kunnen via zes prachtige routes langs molens fietsen waar vrouwelijke molenaars en MIO’s draaien. Paulien: ‘Bij elk van deze molens kun je met je telefoon een QR-code scannen en hun audioverhalen afspelen. We noemen het ‘audiotheater’: een stukje kunst voor het oor op locatie. Zo kunnen bezoekers dus, zelfs wanneer de molen gesloten is, geïnspireerd raken door het werk van de molenaar. Fiets, kijk en luister... en wie weet ontdek je de molenaar in jezelf. Op de website kun je het routeboekje gratis bestellen of vinden waar je deze kunt afhalen. De tochten zijn tussen de 31 en 42 km lang. Fietsers die routes liever online volgen, kunnen dat via www.zijismolenaar.nl doen. De verhalen zijn ook zonder een fysiek bezoek aan de molens via de website of spotify te beluisteren’.

Nieuwe generatie
Dat het molenaar-schap ook de jeugd interesseert blijkt uit het feit dat maar liefst vijf vrouwen onder de 25 jaar die aan dit project meedoen. Elk verhaal is uniek; zo is Marisa Mol op een molen in Kinderdijk opgegroeid en is Sylvana Calis is al de achtste generatie molenaar uit haar familie.

Filmpjes
In samenwerking met RTV Utrecht is er een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaar en dit project gemaakt. In aanloop naar de uitzendingen op 20 en 27 februari op RTV Utrecht worden er ook korte filmpjes op de website gepubliceerd. Een aantal kun je al bekijken, bijvoorbeeld het verhaal van de molenaar op molen Geesina in Groenekan, Ingrid Friesema: www.zijismolenaar.nl/ingrid. Ook Ingrid is een molenaarsdochter!

Nieuwe Kraai
Molen de Kraai in Westbroek krijgt momenteel een grote opfrisbeurt. Eén oude roede wordt geheel vervangen, en de andere is inmiddels geheel geïnspecteerd en goedgekeurd. Beiden worden binnenkort gepoedercoat. Daarna gaat de molenmaker alles opnieuw van nieuwe heklatten en ander houtwerk voorzien. In de zomer komen de zeilen er weer op en kunnen de molenaars en mio’s weer vol aan de bak. Ze kunnen niet wachten want dan kan er ook weer gemalen worden.

Welkom op de Kraai
De fietskaarten zijn af te halen bij molens, via de site te bestellen of online te volgen. Tijdens een fietstocht door het prachtige landschap van Utrecht en ‘t Gooi leer je de vrouwelijke molenaars kennen via de bijzondere verhalen die je met je telefoon ter plekke kunt beluisteren. Ga naar www.zijismolenaar.nl/paulien om het verhaal van Paulien te beluisteren.