Eind januari zijn de beloofde berken geplant op de lege plekken aan de Tolakkerweg.
Eind januari zijn de beloofde berken geplant op de lege plekken aan de Tolakkerweg.

Nieuwe berken langs de Tolakkerweg

Algemeen

door Rob Klaassen

Vorig jaar januari werd Hollandsche Rading opgeschrikt door het bericht dat de provincie Utrecht nog die maand wilde overgaan tot het kappen van 54 berken. Zowel individuele bewoners als de bewonersvereniging ‘Samen voor Hollandsche Rading’ tekenden bezwaar aan tegen dit voornemen. Resultaat was dat de bomenkap toen voorlopig werd uitgesteld en er een gezamenlijke commissie werd gevormd met als uiteindelijk resultaat dat er in januari van dit jaar 45 nieuwe berken zijn geplant.

De bezwaren van de bewoners hebben er vorig jaar toe geleid dat er een gezamenlijke commissie werd gevormd, bestaande uit Maarten Schuit en Aernout Theunissen namens de provincie Utrecht en Kees Floor, Fred Houtman en Jørn Copijn, namens de bewonerscommissie ‘Samen voor Hollandsche Rading’. 

Specialisten
Arnout Theunissen en Jørn Copijn zijn boomspecialisten. In de commissie werd besloten niet langer over te gaan tot preventieve kap. In plaats daarvan zullen de bomen jaarlijks worden beoordeeld op vitaliteit en de mate waarin ze een mogelijk gevaar vormen voor de weg en haar gebruikers. Ook gaan de bomen, meer dan tot voorheen het geval was, grondig verzorgd en onderhouden worden. Alleen bomen met een zeer lage levensverwachting zijn afgelopen zomer in gezamenlijk overleg gekapt. Deze kap geschiedde gelijktijdig met de kap van enkele andere bomen, die als gevolg van aanrijdingen eerder dat jaar ernstig beschadigd raakten. In totaal betrof dit 12 bomen.

De nieuwe aanplant
Op 24 en 25 januari zijn nieuwe berken op de open plekken aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading geplant. Dus het betreft niet de hele Tolakkerweg, maar alleen het gedeelte tussen Tolakkerweg 6 tot aan de orchideeënkwekerij van Wubben. Volgens Fred Houtman moet alleen het stuk bij het bouwterrein op het voormalig tuincentrum van Hendriksen later nog worden beplant. Recent zijn daar bestaande berken door grote trucks aangereden. Het heeft dan ook geen zin om daar nieuwe bomen te planten voordat de bouw voltooid is. Volgens Fred is daarbij het idee geopperd om ook op de kavel zelf nog een aantal berken aan te planten om zo vanaf de weg een mooie aansluiting van de nieuwe woningen op de bebouwde kom te realiseren.

Goudberk.
Er zijn in totaal 57 bomen geplant, waarvan dus 12 als vervanging van recent gekapte, zodat er in totaal 45 nieuwe bomen bij zijn gekomen. De berken zijn van het type Betula ermanii Holland (Goudberk). Er is voor dit type gekozen omdat ze in het voorjaar weinig tot geen vruchtkatjes dragen. Vruchtkatjes kunnen veel stofoverlast op het fietspad geven en ook allergieën veroorzaken. Een ander voordeel van dit type is dat de stam helder wit is. Dit verhoogt de zichtbaarheid van de bomen in het donker en daarmee de verkeersveiligheid van de weg.