De voorzijde van het boek ‘Els Borst, medicus in de politiek’.
De voorzijde van het boek ‘Els Borst, medicus in de politiek’.

Lezing biografie Els Borst

Algemeen

Op 16 februari organiseert De Bilthovense Boekhandel, samen met D66 De Bilt een lezing over het boek ‘Els Borst, medicus in de politiek’. Sprekers zijn Nele Beyens (auteur van het boek) en Pia Dijkstra (oud Tweede Kamerlid voor D66). De lezing is in de week van de euthanasie 12-18 februari

Op de achterflap van het boek lezen we over de Bilthovense: ‘Els Borst - geboren Eilers - (1932-2014) was van 1994 tot 2002 namens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten-Kok. Zij stond aan de basis van ons huidige zorgstelsel en was voor veel Nederlanders een van de betrouwbaarste en geliefdste politici van die tijd.

Carriere
Toen Borst op tweeënzestigjarige leeftijd minister werd, had zij een lange carrière in de gezondheidszorg achter de rug. Opgeleid als arts was zij onder meer medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en bijzonder hoogleraar evaluatieonderzoek van het klinisch handelen aan de Universiteit van Amsterdam. Als minister voerde zij de wettelijke regeling voor euthanasie en hulp bij zelfdoding in, de eerste ter wereld. Zij maakte serieus werk van de strijd tegen het roken, voerde een donorregistratie in, gaf patiënten medezeggenschap in de zorg en bereidde de invoering van de basisverzekering voor. Het boek is een pakkende biografie over een vrouw die als moeder van drie jonge kinderen stap voor stap een indrukwekkende loopbaan wist op te bouwen.

Dame
Nele Beyens schreef het boek. In een eigen recensie zegt de auteur, dat het in het boek gaat over ‘een dame die wat voorstelde’. In chronologisch perspectief wordt de levensloop van Els Borst beschreven. Bij de behandeling daarvan worden wel keuzes gemaakt. Daarbij ligt de focus vooral op Borsts werkzame leven, eerst in de gezondheidszorg en later in de politiek. Nele Beyens: ‘Het zwaartepunt van het boek ligt bij haar ministerschap, dat duurde van 1994 tot 2002. Hoewel er hier sprake is van een biografie blijkt na lezing dat via het leven van Els Borst een zeer uitvoerige inkijk wordt gegeven op de ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg in de tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw’. Daarbij fungeert Borsts loopbaan als een venster waarbij de lezer de historische ontwikkelingen kan aanschouwen, analyseren en begrijpen. Dat de auteur gebruik mocht maken van de persoonlijke archieven van Els Borst en haar familie maakt dat er toch een goede indruk wordt verkregen van de persoon Els Borst.

Basis
Ook wordt duidelijk dat het Els Borst was die aan de basis heeft gestaan van ons huidige zorgstelsel. Ook haar strijd voor een mondige patiënt is te prijzen. Dat zij door een geestelijk verwarde persoon in haar eigen huis in Bilthoven op 81-jarige leeftijd om het leven is gebracht is triest. Ze zal worden herinnerd door het feit dat ze ‘Grensverleggend was op alle terreinen van de zorg’. Verder had Els Borst als minister de wereld van de politiek een menselijk gezicht gegeven. Hoewel zij zich geen feministe vond zagen de voortrekkers van de tweede feministische golf haar wel als zodanig. 

Avond
De avond begint om 20.00 uur, in de Bilthovense Boekhandel. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meer info en aanmelden kan via: fractie@d66debilt.nl

Lezersactie
Van het boek over Els Borst is voor lezers van De Vierklank een aantal exemplaren beschikbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Els Borst. De exemplaren worden onder de inzenders verloot, iedereen krijgt bericht.