Afbeelding

Eenrichtingsverkeer in De Bilt moet sluipverkeer tegengaan

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Bilt kent een duidelijke hoofdstructuur van de wegen en is goed te bereiken via de Soestdijkseweg-Zuid, De Biltse Rading en de Groenekanseweg. Het centrum van De Bilt kampt echter met sluipverkeer tussen Utrecht en Zeist. Om de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van het centrum van de kern te waarborgen en sluipverkeer tegen te gaan is in 2014 het Verkeerscirculatieplan (VCP) De Bilt opgesteld.

 Na een periode stil te hebben gelegen worden de plannen nu uitgevoerd. De werkzaamheden die thans worden uitgevoerd, hebben betrekking op het instellen van eenrichtingsverkeer op korte wegvakken op de Blauwkapelseweg, Dorpsstraat-Oost, en de Looydijk. Na uitvoering van het VCP zal het centrum van De Bilt bereikbaar zijn via de Blauwkapelseweg en de Dorpsstraat-Oost. Verlaten van het centrum gebeurt via de Looydijk en de Prof. Dr. T.M.C. Asserweg. De Hessenweg blijft een tweerichtingsweg. De verkeersintensiteit op de Blauwkapelseweg zal fors afnemen. 

Veranderingen
In het kader van het VCP is vorig jaar al de Prof. Dr. T.M.C. Asserweg aangesloten op de rotonde Biltse Rading. Deze week worden borden aangebracht op de Looydijk tussen Soestdijkseweg Zuid en Akker waarmee vanaf dan eenrichtingsverkeer geldt voor ‘dopr uit’.

De tegengestelde rijrichting op de nieuw aangelegde Prof. Dr. T.M.C. Asserweg blijft beschikbaar voor fietsers, zodat langzaam verkeer geen invloed ondervindt van deze maatregel. 

Parkeerverbod
De Kerklaan in De Bilt heeft een smal wegprofiel. Aan beide zijden van de Kerklaan wordt geparkeerd. Het is niet wenselijk dat parkeren op de rijbaan mogelijk is op de hoek Kerklaan en Blauwkapelseweg. Dit aangezien in- en uitrijdend verkeer op de Kerklaan te weinig ruimte heeft om elkaar veilig te passeren. Door het instellen van een parkeerverbod tussen huisnummer 92 en hoek Blauwkapelseweg wordt de opstelruimte aan de oostzijde van de Kerklaan vergroot. Nu de daarop betrekking hebbende bord is geplaatst is dit verbod in werking getreden.

Blauwkapelseweg
De gemeente De Bilt geeft verdere uitvoering aan een samenhangend pakket van éénrichtingsverkeer maatregelen op enkele invalswegen van de kern De Bilt met het doel doorgaand verkeer door de kern De Bilt te ontmoedigen. Doordat het éénrichtingsverkeer slechts op korte weggedeelten in te stellen blijft de impact op lokaal verkeer beperkt. De gemeente is op grond van deze overwegingen tot het besluit gekomen om op de Blauwkapelseweg tussen Biltse Rading en Park Arenberg eénrichtingsverkeer in te stellen in de rijrichting ‘dorp in’. De tegengestelde rijrichting op de Blauwkapelseweg blijft wel beschikbaar voor lijnbussen, zodat het openbaar vervoer op gebruikelijke wijzen doorgang blijft vinden. Hierdoor hoeven er geen haltes te vervallen. Op de Dorpsstraat (Oost) tussen Soestdijkseweg Zuid en de Burg. de Withstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld in de rijrichting ‘dorp in’. Ook deze besluiten treden in werking zodra de borden zijn aangebracht.

Op een gedeelte van de Kerklaan mag nu niet meer geparkeerd worden.
De gemeente beoogt met het invoeren van éénrichtingsverkeer dat ook bromfietsers vanaf de Biltse Rading niet de Asserweg oprijden. Echter mogen er wél brommers door de tunnel vanaf Weltevreden rijden richting Asserweg.