V.l.n.r. Chazan Furstenberg, Davina, Tiny Middleton, burgemeester Sjoerd Potters en echtgenoot.
V.l.n.r. Chazan Furstenberg, Davina, Tiny Middleton, burgemeester Sjoerd Potters en echtgenoot.

Holocaust Memorial Day

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari. Ook in gemeente De Bilt.

Op donderdag 27 januari konden belangstellenden vanaf 13.00 tot 17.00 uur een herdenkingskaartje ophangen met een eigen tekst of wens op de borden bij het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. Van deze mogelijkheid werd ruim gebruik gemaakt. 

Kaarsen
Om 18.00 uur begon een ceremonie waarbij Davina (uit de derde generatie) een brandende kaars aan burgemeester Sjoerd Potters aanreikte, waarmee hij samen met zijn echtgenoot, zes grote kaarsen (symbool van een zestal kampen en de vele anderen ) aanstak. Tiny Middleton noemde bij elke grote kaars de naam van één van de zes kampen, die staan voor de vele andere: ‘Wij noemen de naam Westerbork (dorp in Drenthe), Mauthausen (concentratiekamp in Oostenrijk), Sobibor (vernietigingskamp in Polen), Theresiënstadt (stad vol vernietiging in Tsjechoslowakije), Bergen-Belsen (Duitsland) en Auschwitz (het grootste vernietigingskamp, dat de Nazi’s hebben gebouwd), gevolgd door ‘Laat ons gedenken’.

Gebed
Chazan (voorzanger bij een Joodse gebedsdienst) Tom Fürstenberg reciteerde en zong vervolgens de voor deze herdenking bestemde gebeden: ‘Zeer barmhartige God Die in de hemel woont, schenk ongestoorde rust onder de vleugels van Uw majesteit, te midden van de heiligen en reinen waar zij schitteren als de stralen van het firmament, aan alle zielen van de zes miljoen joden, slachtoffers van de sjo’a, mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Allen waren zij heilig en rein, onder hen bevonden zich grote geleerden en rechtvaardigen, ceders van de Libanon en meesters in de Tora. Zij werden vermoord, afgeslacht en verbrand, massaal vermoord, verstikt en om het leven gebracht als martelaren door de Duitse beulen en hun trawanten van andere nationaliteiten, in Auschwitz, Bergen Belsen, Dachau, Majdanek, Mauthausen, Sobibor, Theresienstadt, Treblinka en de andere vernietigingskampen in de Europese diaspora. De hele hier verzamelde gemeenschap bidt voor hun zielenrust. Beschut hen daarom, Oorsprong van alle barmhartigheid, in de schaduw van Uw vleugelen, voor altijd en bind hun zielen in de bundel van het eeuwig leven. De Eeuwige is hun erfdeel; moge Hij ons hun binding tot offer gedenken; moge hun verdienste ons en heel Israël tot blijvende voorspraak zijn. Laat de aarde hun bloed niet aan het oog onttrekken en laat er geen plaats zijn voor hun onverhoord geweeklaag. Mogen om hun verdiensten de geredden van Israël terugkeren naar het land dat hun rechtmatige erfenis is; houd toch de gerechtigheid van de heiligen altijd in Uw herinnering Laat hen in vrede rusten, daar waar hun resten zich bevinden en doe hen herleven overeenkomstig hun lot aan het einde der tijden. Laat ons zeggen: amen’.