Een foto van Guus Geebel uit 2020 van de ceremonie, nadat de kaarsjes geplaatst waren.
Een foto van Guus Geebel uit 2020 van de ceremonie, nadat de kaarsjes geplaatst waren.

Holocaust Memorial Day

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari. Ook in gemeente De Bilt.

Het is inmiddels 77 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust, waarbij 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma zijn vermoord en vernietigd. Het waren mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord om wat ze waren. 

Kaartjes en kaarsjes
Op donderdag 27 januari kunnen belangstellenden vanaf 13.00 tot 17.00 uur een herdenkingskaartje ophangen met een eigen tekst of wens op de borden bij het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. Kaartjes zijn aanwezig. Ook kunnen steentjes neergelegd worden op het bordes. Om 18.00 uur begint de ceremonie waarbij door een kind uit de derde generatie een brandende kaars aan de burgemeester zal worden aangereikt, waarmede hij zes grote kaarsen (symbool van een zestal kampen en de vele anderen ) zal aansteken. Daarna zal chazan, Tom Fürstenberg, de voor deze herdenking bestemde gebeden zingen. Na afloop van de ceremonie zullen de bodes kaarsjes, op batterijen brandend, neerzetten op de traptreden van het bordes.