Leden van de Scouting zijn bezig om met narcissenbollen een smiley in het grasveld te poten.
Leden van de Scouting zijn bezig om met narcissenbollen een smiley in het grasveld te poten.

Klein Keukenhof in Maartensdijk

Algemeen

door Kees Diepeveen

In het voorjaar zullen de grasvelden rond de dierenweide in Maartensdijk veranderen in een Klein Keukenhof. Een sponsor heeft 60.000 bloembollen geschonken aan de werkgroep Natuurlijk! Maartensdijk. Zaterdag 22 januari hebben ruim 35 vrijwilligers de bloembollen geplant in allerlei verschillende vormen en creaties. 

De werkgroep was blij verrast met de donatie van een sponsor die de partij bloembollen beschikbaar stelde. De gedachte was dat het om enkele honderden bollen ging maar al gauw werd duidelijk dat het er 60.000 waren. Een enorme klus om deze bollen te gaan poten in de grasvelden rondom de dierenweide. 

Werkgroep Natuurlijk! Maartensdijk, Stichting Dierenweide Maartensdijk en de plaatselijke Scouting hebben de handen ineen geslagen en vrijwilligers gemobiliseerd om dit enorme aantal bollen te poten. Maar liefst 35 vrijwilligers zijn aan de slag gegaan. Om 14.00 uur zaten alle bollen in de grond.

Bloemenpracht
Het zal een prachtig gezicht zijn wanneer de bollen in de lente opkomen. ‘De bloemenpracht van narcissen, krokussen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, tulpen en anemonen zullen de omgeving van de dierenweide doen lijken op een Klein Keukenhof’, aldus Edwin Plug bestuurslid van de stichting Dierenweide. ‘Ondanks dat het relatief laat in het seizoen is om de bollen te planten, kan dit nog wel. De bollen zullen twee tot drie weken later in bloei komen dan bollen die in het najaar gepoot zijn. Het zijn biologische bollen die gedurende 10 jaar zullen opkomen’.

Groene Long 
‘We zijn enorm blij met het grote aantal vrijwilligers dat is gekomen om deze gigantische klus te klaren. Tegelijkertijd zijn we heel blij dat we weer met een groep mensen aan de slag kunnen om Maartensdijk weer een beetje mooier te maken. De sponsor had het idee dat we alle bollen in een aantal kuilen zouden gooien maar de werkgroep Natuurlijk! Maartensdijk en ons bestuur zagen kansen om de omgeving van de dierenweide in het voorjaar gedurende 10 jaar om te toveren in een prachtig gekleurde ‘Groene Long’, zoals dit gebied ook wel wordt aangeduid’. De werkgroep verwacht dat buiten het vrolijk aanzien ook de biodiversiteit enorm gestimuleerd zal worden.

Smiley 
Voorafgaand aan het poten heeft een heel sorteerproces plaatsgevonden. De deelnemers van zorgboerderij ‘Nieuw Toutenburg’ zijn druk in de weer geweest om alle bollen uit de zakjes te halen en te sorteren in grote bakken. Dat was een enorme klus, maar het is gelukt. Zo konden de bakken worden verspreid over alle plekken waar de bollen gepoot moesten worden. De bollen zijn niet in een traditioneel patroon gepoot maar in allerlei verschillende figuren als harten, zeskantige creaties, rondjes en een grote smiley. Ook het jaartal 2022 en het woord Lente zullen dit voorjaar te zien zijn. De grond bleek te hard om met de schop de grotere figuren te kunnen poten. Door een tractor met eg zijn sleuven getrokken om de bollen voor de grote figuren makkelijker te kunnen poten.

Uiteindelijk hebben alle vrijwilligers - waaronder ook jonge gezinnen met kinderen - er voor gezorgd dat na uren werken de klus is geklaard. In de aankomende 10 jaar zal de Keukenhof concurrentie krijgen van Klein Keukenhof in Maartensdijk.