Burgemeester Potters en Philippe van der Zeeuw onthullen het kunstwerk op Jagtlust.
Burgemeester Potters en Philippe van der Zeeuw onthullen het kunstwerk op Jagtlust.

Overhandiging kunstwerk 75 jaar bevrijding

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Donderdag 13 januari overhandigde Philippe van der Zeeuw, kunstenaar uit Maartensdijk, zijn kunstwerk ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. In verband met de maatregelen rond Covid 19 kon dit niet eerder plaatsvinden. Het kunstwerk, een wanddecoratie in de vorm van het gemeentewapen van gemeente De Bilt, hangt in de hal van Jagtlust.

Vrijheid is een groot goed voor Van der Zeeuw. ´Als samenleving moeten wij ons daar terdege van bewust zijn´, vertelt hij. ´Ik was dan ook verheugd dit ik deze opdracht kreeg van gemeente De Bilt´.

Al heeft Van der Zeeuw de Tweede Wereldoorlog niet bewust meegemaakt, de dag van de bevrijding in 1945 kan hij zich nog goed herinneren. Van der Zeeuw± ´Ik was nog heel klein, maar ik weet nog goed hoe ik op een pantservoertuig klom en van de bevrijders een stuk Zweeds wittebrood, een blik biscuit en een reep chocolade kreeg. En trots dat ik was´. De dag van de bevrijding maakte grote indruk op Van der Zeeuw. Dat gevoel van vrijheid heeft hem nooit meer losgelaten.

Soldaat
In zijn jeugd woonde Van der Zeeuw in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Achter het huis van het gezin liep de Biltse Grift. In die tijd speelde hij daar vaak. ´Drie weken voor de bevrijding viel ik in het water en dreigde te verdrinken´, vertelt hij. ´Toevallig fietste op dat moment een Duitse soldaat langs. Hij sprong van zijn fiets, rende naar de sloot en stak zijn geweer naar mij toe. Zo trok hij mij uit het water. Mijn ouders schrokken natuurlijk dat een Duitse soldaat aan de deur stond. Hij vertelde dat hij mij had gered van de verdrinkingsdood en dolblij vroegen zij hem binnen. Mijn moeder vroeg nog of hij zijn geweer in de paraplubak wilde zetten, maar dat deed hij toch maar niet. Tijdens de koffie vroeg hij of hij mocht onderduiken, omdat hij graag bij zijn vriendin in Utrecht wilde blijven. Mijn ouders wisten wel een onderduikadres in de Veeartsenijschool en brachten hem daar onder. Al die tijd brachten zij hem eten. Drie jaar na de oorlog is hij nog eens langs geweest. Helaas was dat de laatste keer dat wij hem zagen’.

Bladgoud
Na de middelbare school ging Van der Zeeuw naar de kunstacademie. Hij leefde van en voor kunst. ‘Vooral mijn drie kinderen geven mij de energie om kunst te maken’, legt hij uit. ‘Via gemeente De Bilt kreeg ik de opdracht een kunstwerk te maken over 75 jaar bevrijding. Tijdens het ontwikkelingsproces kwam burgemeester Potters drie keer langs om te vragen hoe het ervoor stond. Uiteindelijk is het een mooi kunstwerk geworden: het wapen van gemeente De Bilt, met daarboven 1945-2020. Een gedeelte van het wapen is gelegd in 23,75 karaat bladgoud. Het hangt op een mooie plek in Jagtlust, daar ben ik wel trots op’.