De basiswaarden van Berg en Bosch zijn veiligheid, warme en zorgzame dienstverlening, optimale service (ontzorgen), een plek voor ontspannen en zorgeloos ondernemen en verblijven. [foto Henk van de Bunt]
De basiswaarden van Berg en Bosch zijn veiligheid, warme en zorgzame dienstverlening, optimale service (ontzorgen), een plek voor ontspannen en zorgeloos ondernemen en verblijven. [foto Henk van de Bunt]

B en W informeert gemeenteraad over komst Wier

Algemeen

Vanwege de onrust die ontstaan is over de komst van de open afdeling voor licht verstandelijk gehandicapte mensen met gedragsproblemen werden zaterdag 1 januari ’s avonds de leden van de Gemeenteraad van De Bilt schriftelijk nader geïnformeerd:

‘Wij hebben bemerkt, dat er enige zorg en ongerustheid aan het ontstaan is over de aanstaande vestiging van een open afdeling van zorginstelling Wier op het Berg en Boschterrein in Bilthoven. Zo ontvingen de fractievoorzitters in uw raad een bericht van een omwonende, die daarin haar zorgen uit. Ook is vanuit de gemeente en Wier de afgelopen dagen contact geweest met lokale media naar aanleiding van de aankondiging van de vestiging van Wier op het Berg en Boschterrein. Wij willen voorkomen dat onjuiste beelden en verwachtingen leiden tot ongenoegen onder de omwonenden. Naar aanleiding van de genoemde signalen en omdat wij het van belang vinden dat u over de goede informatie beschikt informeren wij u nader.

Opening open kliniek
Behandelcentrum Wier (onderdeel van Fivoor) opent 18 januari 2022 een vestiging van hun open kliniek op het Berg en Bosch terrein. Wier is een open inrichting van de zorginstelling waar zij cliënten behandelen met een licht verstandelijke beperking die intensieve behandeling nodig hebben. De ligging en de aanwezige zorginstellingen op het terrein maken het geschikt voor de behandelingen van Wier. De open klinieken waren voorheen gevestigd in Den Dolder en Rhenen (in Den Dolder zit ook een gesloten inrichting).

Proces behandeltrajecten
Patiënten, die klinisch bij Wier komen, verblijven altijd eerst bij één van de gesloten klinieken in Den Dolder. Hun behandelaar beoordeelt samen met het behandelteam of de patiënt toe is aan de volgende stap met meer verlof en vrijheden. In de laatste stap van hun behandeltraject gaan zij naar de open kliniek in Bilthoven. Patiënten die hier verblijven hebben dus al een heel behandeltraject achter de rug in de gesloten klinieken in Den Dolder. In Bilthoven leren zij vaardigheden om weer te kunnen functioneren in de maatschappij. Het leren omgaan met meer verlof en vrijheid is hier een belangrijk onderdeel van.

Patiënten met een justitieel verleden worden pas in Bilthoven geplaatst als de risico’s minimaal zijn en als ze dat aankunnen. Daar liggen grondige risicoinschattingen aan ten grondslag. Als deze risico’s bij patiënten hoger worden ingeschat, worden ze niet geplaatst in deze kliniek. 

Door hun problemen kunnen de patiënten van Wier tijdelijk niet terecht in de ‘gewone’ gehandicaptenzorg. Met een IQ tussen de 50 en 85 zijn ‘reguliere’ psychiatrische behandelingen niet geschikt voor hen. Bij Wier krijgen patiënten een individuele benadering en een specialistisch behandelprogramma. Patiënten leren bij Wier om te gaan met hun psychische problemen. Na hun behandeling stromen zij bijvoorbeeld door naar de reguliere gehandicaptenzorg of begeleid wonen. Zij verblijven dus tijdelijk bij Wier.

Soorten klinieken
In de forensische psychiatrie bestaan verschillende soorten klinieken, variërend in beveiligingsniveau. De open kliniek van Wier op het Berg en Boschterrein is van een lichtste categorie omdat hier patiënten komen voor de laatste fase van behandeling om weer volledig te kunnen functioneren in de samenleving. Wier geeft aan dat bij de huidige open klinieken geen incidenten hebben plaatsgevonden.

Rol gemeente
De rol van de gemeente bij deze vestiging van Wier is beperkt. Net als bij vrije vestiging van andere bedrijven op het Berg en Bosch terrein is getoetst aan het bestemmingsplan en de brandveiligheidseisen. Met Wier worden afspraken gemaakt om de leefomgeving prettig te houden zoals nu geval is op het terrein. Zo zal er onder andere 24/7 toezicht vanuit de Wier op de locatie zijn.

Communicatie
Wier heeft sinds augustus 2021 op hun website aangekondigd een vestiging op het Berg en Boschterrein te gaan openen. Er is regelmatig contact geweest met de gemeente. Daarbij is onder meer afgesproken dat het aan Wier is om eigenstandig te communiceren over de vestiging van het behandelcentrum. Deze communicatie richt zich op de andere (zorg-)instellingen en -bedrijven op het Berg en Boschterrein, omwonenden en een aantal relevante bewonersverenigingen. Wij hebben de afspraak gemaakt met Wier dat zij nog voor de verhuizing direct omwonenden informeert. Dit is gisteren gebeurd. Met de andere instellingen (onder andere de scholen, verslavingskliniek en zorginstellingen) op het terrein heeft Wier reeds persoonlijk contact gehad in de afgelopen maanden.

Wij benadrukken, dat het voor onze inwoners, de patiënten die bij Wier verblijven en de professionals, die bij Wier werken van belang is dat het beeld over de kliniek in Berg en Bosch correct is. Samen met de leiding van de kliniek zal begin januari gekeken worden of er aanvullende informatiebehoefte is en hoe daarin voorzien kan worden. Gezien op het Berg en Bosch-terrein veel zorginstellingen aanwezig zijn, is de komst van Wier een passende toevoeging op het terrein. Wij voelen ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep met een licht verstandelijke beperking een passend zorgaanbod te kunnen bieden op het Berg en Bosch-terrein’. [HvdB]

De locatie van Berg en Bosch ademt historie: de historie van het voormalige sanatorium dat hier in 1933 werd gevestigd.