Impressie van de plannen voor het Hessingterrein. (beeld Imoss)
Impressie van de plannen voor het Hessingterrein. (beeld Imoss)

Commissie verdeeld over bestemmingsplan Hessingterrein

Algemeen

door Guus Geebel

Onder voorzitterschap van Jette Muijsson hervatte de commissie Openbare Ruimte donderdag 9 december de vergadering van 2 december over het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan van het voormalig Hessingterrein en woningbouw op deze locatie. De besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraad op 21 december.

De eerste termijn van de commissie is voor beeldvorming. Wat heeft een fractie nog nodig om een standpunt te bepalen. Wethouder Madeleine Bakker constateert nadat alle fracties het woord hebben gevoerd dat de commissie erin slaagt om nog heel veel vragen te hebben. ‘Het andere dat me van het hart moet is dat ik de media volg en dan denk we zitten nog in de beeldvormende fase en ik heb al veel partijen uitgebreid statements horen maken of zij voor of tegen zijn en dan denk ik misschien is dat beeld al wat verder gevormd.’ De wethouder beantwoordt vervolgens de gestelde vragen. GroenLinks en ook andere fracties stellen de vraag waarom er buiten de rode contour gebouwd wordt. De wethouder verwijst daarvoor naar een raadsbesluit van 2018. Zij ziet geen precedentwerking. Over de geraadpleegde ecologen zegt ze dat dit deskundigen zijn, die niet van de gemeente zijn, maar werken vanuit de ODRU (Omgevingsdienst Regio Utrecht) en de provincie.

Uitstel
Over gevraagd uitstel van het voorstel zegt de wethouder: ‘Ik zou niet zien wat uitstel aan toegevoegde waarde brengt. We hebben informatieavonden gehad, een beeldvormende avond, uitgebreid inspraak, heel veel vragen beantwoord en zijn nu weer met elkaar in gesprek. Je moet als raad moeilijke besluiten durven nemen.’ Zij zegt toe richting de initiatiefnemer het belang van woningen voor Biltse inwoners over te brengen. ‘De meerwaarderegeling voorziet dat de natuurwaarde toeneemt. Het gaat niet alleen om de kwaliteit maar ook om de kwantiteit. Bij beide criteria is sprake van toename. Het woongebied loopt niet over in de natuur. De provincie bekijkt en bepaalt de maximumsnelheid op de Utrechtseweg. De kosten van de afslag die daar moet komen landen bij de initiatiefnemer.’

Tweede termijn
Over de opmerking van Forza De Bilt dat er handtekeningen zijn aangereikt zegt de wethouder het mooi te vinden dat inwoners zich inzetten voor een bepaald gebied. ‘We hebben ook de andere groep die we niet horen en dat zijn de meer dan duizend gegadigden die geïnteresseerd zijn in de koop van een van de woningen.’ De tweede termijn gaat over oordeelsvorming. Jette Muijsson: ‘Welke vragen heeft u nog nodig om uw standpunt in te kunnen nemen en waarover wilt u het college adviseren.’ Fractie Brouwer vraagt waarom we voor een plan zijn dat zonder zwaarwegende redenen deels in NNN (Natuurnetwerk Nederland) valt, buiten de rode contouren en strikt onvoldoende voorziet in het repareren daarvan. Connie Brouwer wil het gedeelte buiten de rode contouren niet bebouwen en NNN ontzien. Beter De Bilt zou de ontwikkelaar graag een bouwperceel aan willen bieden voor de woningen buiten de rode contour.

Procedures
Wethouder Madeleine Bakker gaat in haar tweede termijn in op de gebruikte term spreadsheet biology. ‘De NNN is niet zomaar iets. Het is vastgelegd in waarden en kenmerken. Vervolgens wordt gekeken wat positieve en negatieve effecten zijn en of we maatregelen kunnen bedenken voor de negatieve effecten. Dan wordt de plus-min afgebogen en daar komt een toetsing op.’ Zij vindt het jammer dat gedaan wordt alsof het een soort streepjeslijstje is waar je een wat wenselijker resultaat uit kunt krijgen. ‘Er zijn procedures die daarvoor gelden en die zijn nagekomen. De vraag van de PvdA of Park Bloeyendael van de baan is als het plan wordt aangenomen beantwoordt zij bevestigend. Bij het idee of het mogelijk is om dertig woningen elders te bouwen, stelt zij de vraag waar dan en wie gaat dat betalen. Ze noemt het een creatief idee maar in de uitvoerbaarheid lastig.

Moties en amendementen
Over verkeersveiligheid zegt de wethouder dat er een blvc-plan geëist wordt. Dat gaat over bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Voorzitter Jette Muijsson rondt het agendapunt af met: ‘We hebben een beeldvormende vergadering achter de rug en twee volle commissievergaderingen. Het gaat nog steeds over dezelfde onderwerpen en er is veel herhaling. Ik heb gehoord dat er moties en amendementen komen en zal de voorzitter van de gemeenteraad adviseren alleen daarover het gesprek te voeren en de andere onderwerpen te laten zijn wat ze zijn. Die zijn uitvoerig besproken.’                

Voorzitter Jette Muijsson krijgt van verschillende fracties complimenten voor de wijze waarop zij de vergadering leidde.