De molenwieken van de Geesina in Groenekan worden preventief uit de wind gehouden.
De molenwieken van de Geesina in Groenekan worden preventief uit de wind gehouden.

Utrechts Landschap zet molenwieken tijdelijk stil

Algemeen

door Henk van de Bunt

Utrechts Landschap heeft de wieken van 19 molens tijdelijk stilgezet. Uit onderzoek is gebleken dat er problemen zijn met de lasnaden van de roeden. Hoe lang de stilstand gaat duren is nog niet bekend. Per molen moet een plan worden gemaakt om het probleem op te lossen. 

Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is. In de molenwereld is toenemende aandacht voor het probleem van de lasnaden. Dit komt door enkele recente breuken en door de mogelijkheid die nieuwe technieken bieden om de dikte van de lasnaden van de molenroeden te onderzoeken.

Onderzoek
Utrechts Landschap heeft - als beheerder van 23 molens in de provincie Utrecht - uit voorzorg opdracht gegeven om de roeden van haar molens te onderzoeken. Uit de eerste resultaten van dit onderzoek is gebleken dat bij een groot aantal molens de lasnaden niet voldoen aan de dikte die Utrechts Landschap als eigenaar - na gesprekken met haar adviseurs en specialisten - verantwoord vindt. Deze molens zijn daarom stilgezet. In het hierover uitgegeven persbericht wordt (ook) gesproken over de ‘Molen Westbroek’; om verwarring te voorkomen: het betreft hier De Molen van de Polder Westbroek, fraai gelegen tussen Oud-Zuilen en Maarssen. 

Preventief
Voor aan aantal molens loopt het onderzoek nog. Deze molens - waaronder Geesina aan de Ruigenhoeksedijk in Groenekan - zijn preventief stilgezet. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek aan alle molens van Utrechts Landschap nog dit jaar bekend. Utrechts Landschap betreurt het voor het publiek, de molenaars en andere molenvrijwilligers dat de molens voor onbepaalde tijd stil moeten staan. Het wil echter geen enkel risico lopen op het gebied van veiligheid. De komende periode gaat de stichting samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Vereniging De Hollandsche Molen en de provincie Utrecht de mogelijkheden voor herstel onderzoeken.

!