De eeuweling op de bank met zoon Lucas, dochter Gerda en zoon Koos. Staand daarachter haar schoonzoon en twee schoondochters.
De eeuweling op de bank met zoon Lucas, dochter Gerda en zoon Koos. Staand daarachter haar schoonzoon en twee schoondochters.

Vitale honderdjarige nog helemaal van deze tijd

Algemeen

door Guus Geebel

Donderdag 19 november was het honderd jaar geleden dan Pieke van Tamelen-Waldijk in Wildervank werd geboren. Ze was de derde in een gezin met negen kinderen. Zeven meisjes en twee jongens. Haar drie nog in leven zijnde zusters zijn 95, 90 en 82 jaar oud. Burgemeester Sjoerd Potters kwam na het gesprek met haar namens het gemeentebestuur de eeuweling ook thuis feliciteren.

Omdat er in Wildervank geen werk te vinden was ging Pieke op haar twintigste naar Bilthoven om in de huishouding te gaan werken bij de zoon van de buren die een boerderij hadden. ‘Hij werd voedselcommissaris in Utrecht. Na een jaar ging ik bij een andere familie in Bilthoven-Noord werken. Ik was daar tussen 1943 en 1951. Alleen toen in de oorlogstijd de Engelsen in Brabant zaten ging ik terug naar mijn ouders in Wildervank, waar geen honger was. Na de oorlog ging ik weer naar de familie in Bilthoven.’ Pieke trouwde in 1951 en kreeg drie kinderen. Twee jongens en een meisje. Ze heeft acht kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. De bekende voetbaltrainer Koos van Tamelen is een zoon van haar.

Hertenlaan
Na hun trouwen kreeg het echtpaar een nieuw huisje in de Seringstraat in De Bilt waar ze 12 jaar woonden. Vandaar verhuisden ze de Hertenlaan in Bilthoven en woonden daar 42 jaar. ‘Voor hobby’s of vrijwilligerswerk was geen tijd toen, want met het huishouden was je al druk genoeg. Een wasmachine was er nog niet dus ging het allemaal met de hand en een borstel. Haar man was hovenier en overleed in 2005. In 2010 betrok Pieke van Tamelen het appartement aan de Alfred Nobellaan in De Bilt waar ze nu nog steeds zelfstandig woont. Ze doet het huishouden helemaal zelf, koken, wassen strijken en alles wat nodig is. Met haar dochter doet ze wekelijks boodschappen en een kleindochter komt regelmatig schoonmaken.

Niet zeuren
Op de vraag hoe het voelt om honderd te zijn antwoordt ze: ‘Ik voel me helemaal geen honderd.’ Daar ziet ze ook helemaal niet naar uit. Een advies aan mensen om zo oud te worden is niet zeuren. ‘Maar je moet ook een beetje geluk hebben.’ Een recept daarvoor heeft ze dus niet. Hoogtepunten noemt ze de geboorte van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. ‘Wat ik ook heel fijn vind is dat er geen ruzie in de familie is.’ Ze heeft heel veel op de kleinkinderen gepast. Pieke volgt van alles op de televisie, weet veel van de politiek, leest de krant en puzzelt. ‘Ik ben niet van de politiek maar ik mag het wel graag volgen.’ De kinderen zeggen dat wanneer ze in deze tijd jong was geweest zeker was gaan studeren.

Keukenhof
Wekelijks belt schoondochter Sophie van Tamelen haar schoonmoeder. Ze nemen dan samen televisieprogramma’s van de week door. Vorig jaar was Pieke heel erg onder de indruk van de documentaire over Keukenhof van Omroep MAX. Die omroep zet zich met MAX Maakt Mogelijk in voor ouderen in binnen- en buitenland. Schoondochter Sophie nam contact op met de omroep en vroeg of haar bijna honderdjarige schoonmoeder de bloemenpracht kon bezoeken op een van de dagen dat dit jaar Keukenhof 5000 bezoekers mocht ontvangen. Ze kreeg twee kaarten en samen met haar zoon Lucas had ze op 9 april een onvergetelijke dag. Het verrassingsfeest voor de honderdjarige werd gevierd in restaurant De Bilsche Hoek.