Voor het pand aan de Hessenweg stond de Wereldwinkel tot oktober 2001 elke zaterdag met een kraam voor de deur. (foto uit 1981 via Gert Kelfkens)
Voor het pand aan de Hessenweg stond de Wereldwinkel tot oktober 2001 elke zaterdag met een kraam voor de deur. (foto uit 1981 via Gert Kelfkens)

De wereldwinkel viert 20-jarig bestaan in feeststemming

Algemeen

door Rob Klaassen

30 oktober viert de Wereldwinkel haar 20-jarig bestaan. Eindelijk is na de coronatijd de winkel weer helemaal open. Zo’n twee jaar geleden is de Wereldwinkel verhuisd naar het pand van de voormalige boekhandel Bouwman, Hessenweg 168.

Het is een pand dat gemaakt lijkt voor de Wereldwinkel. Er is voldoende ruimte om artikelen aantrekkelijk te kunnen uitstallen. In de kinderhoek van de voormalige boekhandel, ooit prachtig beschilderd door prentenboekenmaakster Charlotte Dematons, zijn opnieuw spullen te vinden zoals kinderboeken, knuffels en duurzaam kinderspeelgoed. De omzet van de Wereldwinkel is sinds de verhuizing met ruim 40% toegenomen. 

Terugblik
De start van de Wereldwinkel in de gemeente De Bilt is er één geweest van vallen en opstaan met uiteindelijk een ‘happy end’. De ‘echte start’ in De Bilt begon op 27 oktober 2001 met de huur van het pand op Hessenhof 9. Voor die tijd werd er ook wel wat ‘ge-wereld-winkeld’. Zo werd al in 1970 de eerste Wereldwinkel in De Bilt geopend aan de Burgemeester de Withstraat. Dit was een jaar nadat in Breukelen de eerste Wereldwinkel in Nederland was geopend. Door de verkoop van het pand moest de winkel na korte tijd weer worden gesloten. Vier jaar later werd er verhuisd naar de Nieuwstraat, waar de winkel moest worden gedeeld met het ‘Aktiecomité Nieuwstraat’. Deze winkel werd weer snel verlaten. Het bleek daar heel moeilijk om belangstellenden te kunnen bereiken.

Hessenweg
Van 1979 tot 2001 was er geen Wereldwinkel in De Bilt. Alleen op zaterdag was er een kraam voor het voormalige postkantoor aan de Hessenweg, waar vooral foodproducten werden verkocht. Met de huur van het pand aan de Hessenhof kon pas in 2001 een heuse winkel worden ingericht. Er werd daar de laatste jaren gemiddeld voor zo’n 150.000 euro per jaar omgezet. Voor een gemeente als De Bilt is dat veel. Dit was mogelijk dankzij de enorme inzet van de vele vrijwilligers. Vanaf het begin werden in de winkel, naast de bekende foodproducten, originele handnijverheid - en cadeauartikelen verkocht. Door de verkoop van producten uit eerlijke handel (Fairtrade) wordt aan ondernemers in ontwikkelingslanden toegang tot de Europese markt geboden. Hiermee krijgen ze de kans om een beter bestaan op te bouwen. Eerlijke handel vermindert op een structurele manier de armoede van mensen in ontwikkelingslanden. Concreet betekent het scholing voor de producent , productverbetering ook op milieugebied en langdurige handelsrelaties. Maar niet alleen de producent vaart er wel bij, het dorp profiteert mee door scholen voor kinderen, betere huisvesting en toegang tot de gezondheidszorg. De verkoop van eerlijke handelsproducten kreeg een stimulans door de introductie van keurmerken voor Fairtrade producten. In 1988 kreeg Max Havelaar als eerste het Fairtrade keurmerk.

Fairtrade gemeente
Toen de Wereldwinkel haar 10-jarig bestaan aan de Hessenhof vierde, viel dat samen met het aan de gemeente De Bilt toegekende predicaat Fairtrade-gemeente. De gemeente De Bilt was hiermee de 18e gemeente in ons land met deze eervolle vermelding. Dit is niet zomaar iets. Het betekent dat op veel plekken in de gemeente mensen werk maken van Fairtrade. Zo wordt er Fairtrade koffie en thee geschonken: in bedrijven, scholen, kerken, kantines en de gemeente zelf. Ook worden er Fairtrade kerstpakketten gemaakt en zijn er Fairtrade producten te verkrijgen in diverse winkels, cafés en restaurants. Iedere twee jaar moet er opnieuw worden aangetoond dat de gemeente het waard is om het predicaat Fairtrade te mogen voeren.

Fairtrade
Door de grotere ruimte van de winkel aan de Hessenweg worden er nu veel meer en gevarieerdere producten en artikelen aangeboden. Bestond aan de Hessenhof het aanbod in de winkel nog voor 40% uit foodproducten, thans aan de Hessenweg bestaat maar liefst 90% van het assortiment uit non-food producten zoals cadeauartikelen en boeken. In de kinderhoek kunnen de kinderen op hun gemak een boek of (gerecycled) speelgoed uitzoeken. De naam van de winkel is ook aangepast. Op de gevel staat nu niet meer Wereldwinkel maar ‘Fairtrade Cadeauwinkel’. Het bestuur rekent er op dat dit jaar er een omzet kan worden gehaald van maar liefst 250.000 euro. Met deze omzet is de Wereldwinkel in staat gebleken om de cadeauwinkel met een commerciële huurprijs te kunnen runnen. Detail:: dit alles is mogelijk dankzij de tomeloze inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers.

De Wereldwinkel aan de Hessenweg in De Bilt.
De verhuizing van Hessenhof 9 naar Hessenweg 168 in 2018 zette tal van mensen in beweging.