Afbeelding

Werkgroep biodiversiteit Westbroek

Algemeen

Alle beetjes helpen …

Biodiversiteit is een belangrijk aspect van duurzaamheid dat vaak over het hoofd wordt gezien. We leren steeds meer hoe belangrijk de samenwerking is van alle dieren, planten, bacteriën en schimmels om ons heen. Als de bijen sterven worden de bloemen en de fruitbomen niet bestoven. Als er te weinig insecten rondvliegen hebben de zwaluwen niets meer in ons dorp te zoeken. Als er te weinig muizen zijn verdwijnen de uilen en de torenvalken. Als er geen brandnetels zijn komen veel van onze vlinders in de problemen. Alles draait om de variatie in insecten, amfibieën, reptielen, vissen en bloemen.

Biodiversiteit is van groot belang voor de gezondheid van onze aarde. We zijn onderling volledig verbonden met de natuur en vertrouwen op gezonde ecosystemen voor de materialen die we elke dag gebruiken, van voedsel en medicijnen tot schone lucht en schoon water.

De werkgroep biodiversiteit in Westbroek, probeert daar een steentje aan bij te dragen. Dit doen ze door de bermen in te zaaien en biologische bloembollen te poten. Het afgelopen jaar was het zichtbaar langs de Burgemeester Huydecoperweg en de Korssesteeg. Ook de wal bij de insteekweg (Korssesteeg) werd ingeplant en onderhouden. De komende herfst worden bollen gepoot in het gras voor de NH Kerk en op het einde van de Kerkdijk. Door bloemen te planten en te zaaien op stukjes land en in bermen - ook door minder te maaien - krijgen insecten, waaronder wilde bijen, de mogelijkheid om voedsel te vinden en zich te vermeerderen. Belangrijk voor alle levende wezens, maar natuurlijk ook gewoon mooi om naar te kijken en van te genieten. Het kost niet veel, het is een kleine moeite en biedt veel plezier. En het draagt ook nog een beetje bij aan de duurzaamheid van de aarde.

Iedereen kan een (kleine) bijdrage leveren; denk bijvoorbeeld aan rommelhoekjes in de tuin (voor de brandnetels en de vlinders), zo min mogelijk tegels en verharding zodat het water beter kan worden opgenomen (voor de bomen en tegen de verdroging), een regenton aansluiten op de hemelwaterafvoer (besparing drinkwater) en het wordt nog mooier als de rest van het regenwater losgekoppeld wordt van de riolering en in de sloot kan lopen. 

Wie meer wil weten over biodiversiteit of contact wil met de werkgroep kan dat doen door contact te zoeken met Yvonne Mathot (tel: 06 10333054 of e-mail: yvonnemathot@gmail.com). (José Stortelder)