Bram en Ynthe lopen vooraan bij de staking op het Domplein. (foto Marieke Rip)
Bram en Ynthe lopen vooraan bij de staking op het Domplein. (foto Marieke Rip)

Genomineerd voor Kinderprijs en gestaakt voor het klimaat

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Stadsschouwburg in Utrecht was woensdag 22 september het decor voor de derde editie van de Nationale vfonds Kinderprijs 2021. Kinderen die zich op eigen initiatief in hebben gezet met een bijzondere actie en daarmee echt het verschil hebben gemaakt, maakten kans op deze eervolle prijs. Ook Bram Zeilmaker uit De Bilt behoorde tot de genomineerden. 

De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent. Hun gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving. Een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn, waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor het anders zijn van de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict.

Klimaat
Bram Zeilmaker (9) stond met 17 kinderen uit De Bilt en Utrecht vrijdag 27 augustus jl. op het Binnenhof in Den Haag voor een heuse Kinderklimaatwake. Ze droegen shirts die de samen de tekst ‘Stop CO2’ vormden en hielden foto’s van uitstervende natuur omhoog. Bram vertelde toen: ‘In de kranten en in het (Jeugd-)journaal wordt er telkens over verteld: als we zo blijven doorgaan, dan heeft dat grote gevolgen voor onze aarde. Ik maak me erg zorgen over het klimaat en hoop dat politici zullen luisteren naar kinderen en klimaatwetenschappers en niet alleen naar grote bedrijven. Ik hoop dat zij keuzes zullen maken die ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde zo snel mogelijk wordt gestopt.’

Fridays For Future
Vrijdag 24 september deden Bram en Ynthe uit De Bilt samen met hun klasgenoten mee aan de wereldwijde Fridays for Future schoolstaking voor het klimaat. Fridays for future is geïnspireerd op de schoolstaking van Greta Thunberg. In Berlijn waren afgelopen vrijdag 100.000 mensen op de been. Meer dan 3500 Nederlandse scholieren en studenten waren diezelfde dag naar Utrecht gekomen om mee te lopen in een indrukwekkende optocht door de stad. Dit jaar waren er ook veel jonge kinderen bij. Bram en Ynthe (10 jaar) hebben samen met hun klasgenoten toestemming gevraagd om mee te doen aan hun ouders en aan de school. 

Opwarming
De belangrijkste reden voor Bram en Ynthe om mee te doen is dat zij hopen dat de politiek alles op alles zal zetten om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Volgens het IPCC-rapport moeten we de komende 10 jaar minimaal 50% minder CO2 uitstoten om dat te halen. Dat is een hele grote verandering in een hele korte tijd. De komende 10 jaar zijn cruciaal. Wanneer de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt kan er een domino-effect ontstaan. Het lijkt soms wel of maar heel weinig mensen dat beseffen. Bram en Ynthe maken zich daar zorgen over. Het gaat om de toekomst van kinderen. Ze hopen daarom dat mensen gaan nadenken over het klimaat en in actie komen. Minder vlees eten, minder vliegen en overstappen op duurzame energie is belangrijk. ‘Het maakt niet uit op welke partij je stemt of waar je woont in Nederland. Klimaatverandering raakt ons allemaal’, stellen zij’.

Prijs
Bij de uitreiking van de Nationale vfonds Kinderprijs in Utrecht later op die vrijdag is de 13-jarige Amsterdamse Imane Valk eerste geworden. Ze kreeg de onderscheiding voor haar inzet om de stem van jongeren te laten horen. Met de Nationale Kinderprijs Award wint de Amsterdamse een bedrag van 1000 euro, dat ze mag besteden aan een van haar initiatieven. Imane hoopt een deel ervan te kunnen besteden aan het opzetten van een kinderraad in Nieuw-West in Amsterdam. Imane: ‘Zodat onze stemmen blijvend gehoord worden’.

Later is te laat. (foto H.v.d.Woerd)
Nu moet er iets gebeuren. (foto H.v.d.Woerd)