Logo vierklank.nl
Wouter Limmen bij de iconische eik met burn-out verschijnselen.
Wouter Limmen bij de iconische eik met burn-out verschijnselen. (Foto: )

Stilzitten kan – bijna niemand - meer; meditatie en Zen lessen in Bilthoven

- ingezonden mededeling -

door Walter Eijndhoven

Heb je het afgelopen jaar het gevoel gekregen dat je te veel werd geleefd door je werk, de pandemie of hectische omstandigheden? Dan is het wellicht interessant om je de kunst van het mediteren eigen te maken. Zen leraar Wouter Limmen nodigt iedereen uit om deel te nemen aan zijn introductiecursus Zen meditatie.

In deze snel veranderende tijd blijkt zowel de techniek als filosofie van Zen meditatie actueel voor mensen. Zij kiezen voor gezondheid en voelen zich betrokken met de natuur.

Als voorbeeld van hoe te veel mensen hun leven beleven, noemt Wouter de iconische eik voor ons gemeentehuis: ‘De boom staat er nog fier bij, maar is kwijnende. Eigenlijk heeft de boom de verschijnselen van een burn-out: hij is het contact met zijn wortels kwijt en is niet meer in staat om zich goed te voeden met wat hij nodig heeft om te floreren’.

Volgens Wouter lijdt onze westerse samenleving aan energieverlies en verslaving. Een verslaving aan ongebreidelde groei, die ons uitput. Wouter: ‘Dit bestrijden wij met bijvoorbeeld een gigantische overconsumptie of met medicijngebruik. Het is een manier van leven, die ons steeds meer opbreekt, omdat wij hiermee het contact met onszelf verliezen en natuur en klimaat verstoort. Zen en mediteren begint met het voeden van het contact met je eigen wortels en je omgeving’.

De Zen traditie ontstond in India en ontwikkelde zich vandaaruit verder in China en Japan. Vanuit Japan stak de filosofie over naar de westkust van Amerika. Dankzij haar seculiere karakter werd zij hier succesvol. Afgelopen 25 jaar onderzochten wetenschappers de methode en erkenden zij haar als waardevol voor de psychische en lichamelijke gezondheid van elk mens. Wouter: ‘In mijn lessen maak ik deze inzichten, op een praktische manier, voor iedereen toepasbaar.

Basisinzichten
In mijn cursus leer je de techniek van het mediteren en het praktisch toepassen van basisinzichten uit de Zen traditie, privé en op het werk. De methode leert je te concentreren, je daadkracht te vergroten en op een ontspannen manier met ingewikkelde of stressvolle omstandigheden om te gaan. Deelnemers zijn vooral mensen die op een eigen wijze meer kwaliteit aan hun bestaan willen brengen en zo de kans vergroten om positiever in het leven te staan en beter te reageren als het tegenzit’.

Vanaf maandag 4/5 oktober start de opleiding in Bilthoven en in Zeist. Wouter organiseert een aantal gratis proeflessen Zen meditatie in Bilthoven. Via de website www.zenmeditatie.nl kan je je aanmelden voor een proefles.

Meer berichten