Logo vierklank.nl
Foto:

Totempaal in Dierenweide

De kippen, varkens, en schapen van Dierenweide Maartensdijk kregen er een paar houten vrienden bij. De dode boom in het veld van de schapen en geiten werd door kettingzaagkunstenaar Dave Harmsworth omgetoverd tot een kunstwerk.

door Henk van de Bunt

Bij de dierenweide vonden ze het zonde om de boom helemaal weg te halen dus zochten ze naar een creatieve invulling.moest er iets speciaals mee worden gedaan. In het kunstwerk werden de dieren, die leven op de dierenweide verwerkt tot een mooi symbool voor de dierenweide; de verbindende factor in het dorp.

Bijzonder
Kunstenaar Dave Harmsworth werkt al lang als kettingzaagkunstenaar. Hij begon als boomverzorger, maar twijfelde altijd al om de kunstacademie te doen. Op deze manier kan hij zijn liefde voor bomen en kunst combineren. ‘Het is altijd leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dieren maken vind ik best makkelijk, maar voor deze opdrachten heb ik maar kort de tijd, dus dat is nu de uitdaging’.
Voor de kunstenaar was het een bijzondere plek om aan de slag te gaan. Hij stond te werken midden tussen de nieuwsgierige dieren. ‘Ik heb nog niet eerder op zo’n plek gewerkt. Het is heel grappig om de hele tijd de dierengeluiden om je heen te hebben. Dat zorgt voor inspiratie tijdens het werk’.

Nederlands Kampioen
Harmsworth woont in Utrecht en is geboren in Engeland. In 2011 en 2017 is hij Nederlands Kampioen geworden tijdens de NK Sculptuurzagen. ‘Ik ben trots op mijn resultaten tijdens de zaagwedstrijden en probeer mezelf nog steeds te verbeteren’. Het maken van dieren is niet zijn favoriete onderdeel van het zagen. ‘Afwisseling vind ik het leukste, vooral qua stijl en vorm. Het liefst maak ik steeds weer iets anders om mezelf te blijven verbeteren’. Dave is geen onbekendheid in deze regio: in Hollandsche Rading, Maartensdijk en Blauwkapel is al werk van hem te bewonderen. Ook is hij regelmatig als deelnemer bij het Houthakkersfeest in Lage Vuursche bij het onderdeel speedcarven waarin de deelnemers in maximaal 30 minuten met een motorzaag een prachtig beeld maken. 

Kalkoen
Zo’n kunstwerk is niet goedkoop, maar gelukkig betaalt de gemeente mee. ‘Onze grond is eigendom van de gemeente, dus zij hadden de dode boom anders weg moeten laten halen. Omdat we zelf met alle vrijwilligers de bewerkingen van de boom hebben gedaan, wilde de gemeente meebetalen. Anders waren ze het geld kwijt geweest aan het verwijderen van de boom’, aldus het bestuur. De stam van de boom blijkt nog meer mogelijkheden te bieden om extra dieren uit te zagen. Volgens Hamswort zou er bijv. nog een schaap, kalkoen en eend gerealiseerd kunnen worden. Stichting Dierenweide zou het geweldig vinden om op die manier een soort ‘totempaal van dieren’ te kunnen maken als uniek kunstwerk voor de weide en het dorp. 

Gelden
Helaas zijn de gelden, die de Dierenweide binnen krijgt niet toereikend om dit te realiseren. De verzorging en het welzijn van de dieren staat op de eerste plaats en daarop zal ook niet bezuinigd worden. Eén van de vrijwilligers van de Dierenweide is daarom spontaan een crowdfundingsaktie gestart. Het doel is om circa 1000 euro bij elkaar te halen. Met dat geld kan Dave Harmsworth het kunstwerk dan verder af maken. De eerste reacties op de actie zijn positief. Steun voor deze actie kan via de link op www.dierenweidemaartensdijk.nl. Al het geld van deze actie zal besteed worden aan het kunstwerk. 

Meer berichten