Logo vierklank.nl
Lavendel is in trek bij bijen, hommels en vlinders; ze biedt deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door.
Lavendel is in trek bij bijen, hommels en vlinders; ze biedt deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. (Foto: )

13e Nederlandse tuinvlindertelling

Komende weken vindt weer de landelijke Tuinvlindertelling plaats. Tussen zaterdag 3 juli en zondag 25 juli kunnen belangstellenden met een tuin of balkon weer hun waarnemingen doorgeven aan de Vlinderstichting. Geen verstand van vlinders? Geeft niets. Via een handig lijstje zijn de meeste soorten op naam te brengen.

door Walter Eijndhoven

De Vlinderstichting organiseert alweer voor het dertiende jaar de landelijke vlindertelling, waaraan iedereen kan meedoen. Met insecten als bijen en vlinders gaat het, mede door de klimaatverandering, steeds slechter. Door onderzoek, waaronder de landelijke tellingen, weten deskundigen dat steeds minder vlinders in Nederlandse tuinen rondfladderen. De Nederlandse Vlinderstichting wil daar iets aan doen. Door zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, hoopt zij vlinders beter te beschermen.

Vlinders zijn niet de hele dag te zien. Het beste is dus een tijdstip te kiezen waarop vlinders het meest zijn waar te nemen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vlindersoorten vliegen tussen 11.00 uur en 15.00 uur. En het liefst als de zon schijnt, want vlinders houden van warmte. Via de app Vlindermee of via de website kunnen vlinders worden doorgegeven.

Zwartsprietdikkopje
Niet alle vlinders zijn even bekend bij het grote publiek. Een koolwitje of een citroenvlinder herkent iedereen wel, maar wat als een oranje zandoogje, een koevinkje, een gehakkelde aurelia of een zwartsprietdikkopje in de tuin fladdert? Geen nood, want de Vlinderstichting heeft een mooie en handige herkenningskaart van de twintig meest voorkomende vlindersoorten op haar site staan. En deze kaart is eenvoudig te downloaden.

Tips
Vlinders houden van een groene tuin met veel bloemen. Dus een geheel betegelde tuin laten zij waarschijnlijk zoveel mogelijk links liggen. De website van de Vlinderstichting geeft een aantal tips om meer vlinders naar de tuin te lokken. Maak je tuin groener, tegels eruit en vlinderplanten en rupsenplanten erin. Planten als ijzerhard (verbena), kattenkruid, struikveronica, vlinderstruik en phlox trekken veel vlinders aan. Gebruik nooit gif in de tuin. Dit gif komt namelijk ook in de nectar terecht. Vlinders die deze nectar drinken sterven of worden onvruchtbaar. Ook voor andere insecten is dit heel slecht.

Fruit
Ook met overrijp fruit in de tuin doet u de vlinders een plezier, ze zijn er dol op. Tot slot: laat bladeren en dergelijke in de winter liggen, zodat eitjes, rupsen en poppen zich hiertussen kunnen verstoppen.

Via de website en de app kunnen tussentijdse telresultaten worden ingezienen en welke soorten tot nu toe in de top staan. De top van vorig jaar: atalanta (1), dagpauwoog (2), klein koolwitje (3), groot koolwitje (4) en citroenvlinder (5). Meer informatie over vlinders, de vlindertelling en tuintips is te vinden op de website van de Vlinderstichting: www.vlindermee.nl of www.vlinderstichting.nl

Meer berichten