Logo vierklank.nl
<p><em>Het atelier startte in 2014 in de voormalige Jan Ligthartschool aan de Orionlaan in Bilthoven. (foto - van de bouw ervan in de vorige eeuw - van Ad Kon in het Utrechts archief)</em></p>

Het atelier startte in 2014 in de voormalige Jan Ligthartschool aan de Orionlaan in Bilthoven. (foto - van de bouw ervan in de vorige eeuw - van Ad Kon in het Utrechts archief)

(Foto: )

Orion Ateliers moet weer verhuizen

De geschiedenis van een zoektocht

door Henk van de Bunt

Orion ateliers te De Bilt is in 2014 opgericht door vier kunstenaars, Willemien Bellaart, Bea van IJperen, Josée Wagenaar en Cathy Worrell met als doel te beschikken over een ruim atelier, elkaar stimuleren en met het werk naar buiten treden. Later sloten ook Geertje Eshuis en Flox den Hartog Jager aan. Dat heeft de diversiteit van de kunst verder vergroot.

Alle kunstenaars werken ieder in een eigen stijl en met verschillende technieken. Zij maken gebruik van diverse materialen, zoals acryl-, olie- en aquarelverf, grafische technieken, allerlei soorten textiel, keramische en beeldhouwtechnieken.

Orionlaan
Willemien Bellaart vertelt iets over de geschiedenis: ‘Het begon dus allemaal op de Orionlaan waar een oude school (de Jan Lighthart-school) leeg stond. Een groep enthousiaste (amateur-) kunstenaars stak de koppen bij elkaar om een plek te hebben, waar je lekker kon werken, de boel kon laten staan en waar een spatje niet meteen voor een groot probleem zorgde. Er was goed licht, verwarming en een toilet. Antikraak of leegstandsbeheer heet dat. Wel met het risico dat de huur met een maand opgezegd kon worden’.

Geweten
‘Dat hebben we geweten. Zo verhuisden we van de Orionlaan naar voormalig buurthuis Het Hoekje aan de dr. Asscherweg; een ideale plek waar we drie jaar zijn gebleven. Daarna naar de Regenboogschool (ooit Buijs Ballotschool) aan de Buijs Ballotweg, waar in de winter geen verwarming was, toen naar De Breul in Zeist en tenslotte eindigden we in het (inmiddels oude) zwembad Brandenburg. Daar valt binnenkort de sloophamer. Er is grote behoefte aan nieuwe huizen en met enige spoed worden alle leegstaande gemeentelijke panden in De Bilt verwijderd om plaats te maken voor nieuwbouw’.

Jammer
De kunstenaars van het Orion ateliers stelden hun atelier graag open voor belangstellenden. Een paar keer per jaar werden door hen individueel of gezamenlijk tentoonstellingen georganiseerd. Ook deden ze mee aan evenementen zoals Gluren bij de Buren en de Kunstroute in De Bilt. Daarnaast exposeerden de kunstenaars regelmatig op andere locaties in binnen- en buitenland. Willemien: ‘We staan per 1 juli letterlijk op straat. Jammer wanneer dit na 7 jaar op zou houden. Misschien is er wel iemand, die ons aan een nieuwe plek tegen een bescheiden vergoeding kan helpen’? Eventuele tips graag naar wbella.art@gmail.com.

Meer berichten