Logo vierklank.nl
Hadewych Minis en Aljona met haar schilderij voor De Zonnebloemen van Van Gogh.
Hadewych Minis en Aljona met haar schilderij voor De Zonnebloemen van Van Gogh. (Foto: Amy van Leiden)

Bilthovense bij ‘Sterren op het Doek’

Op uitnodiging van het bekende zaterdagavondprogramma ‘Sterren op het Doek’, kreeg Aljona Belyaeva uit Bilthoven de kans haar schilderkunsten te laten zien voor het grote Nederlandse publiek. Opdracht was het schilderen van een portret van actrice Hadewych Minis.

door Walter Eijndhoven

Het zal je maar gebeuren, je bent gewoon aan het werk en dan krijg je eind januari een telefoontje vanuit de redactie van ‘Sterren op het Doek’, met de vraag of je misschien zin hebt mee te doen met het populaire schilderprogramma?

‘Tijdens mijn tolkdienst kreeg ik een telefoontje vanuit de redactie’, vertelt Aljona. ‘Ik vroeg hen of ik kon terugbellen na mijn werk, maar zij waren mij voor. Op de vraag of ik wilde meedoen met het programma, zei ik natuurlijk direct ‘ja’, zo’n kans krijg je niet zo snel meer. In no-time stond een redactielid bij mij in het atelier. Zij bekeek diverse portretten en vroeg of ik ook een foto had van een geportretteerde. Het was even zoeken, omdat ik meestal a la prima schilder, zonder een foto van het model te nemen. Gelukkig vond ik op internet een foto van iemand die ik al eerder had geschilderd. Het portret leek er goed op, dus mocht ik meedoen’.

Passie
Die week daarop, begin februari, begonnen de opnames in theater De Kleine Comedie in Amsterdam. ‘Het ging allemaal zo snel, dat ik geen tijd had zenuwachtig te zijn of mij voor te bereiden’, vertelt Aljona. ‘Tijdens de kennismaking bleek Hadewych Minis de ster van die dag. Wij konden haar diverse vragen stellen en gedurende een paar minuten mochten wij haar fotograferen. Om te schilderen is Hadewych Minis een heel mooi mens. Je voelt haar warmte, passie en bevlogenheid voor het werk dat zij doet. Dat probeerde ik in mijn portret naar voren te laten komen’. Tijdens het poseren werkte Aljona met acrylverf, daarna ging al haar vrije tijd zitten in het schilderen van het portret. Vijf doeken later stond Hadewych Minis erop zoals Aljona haar zag, maar dan in olieverf.

Zonnebloemen
De onthulling vond plaats in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Aljona: ‘Dit vond ik echt bijzonder. Alle aandacht ging uit naar de schilders en hun werk, met op de achtergrond ‘De Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Mijn portret werd niet door Hadewych gekozen, wat ik in eerste instantie jammer vond. Maar dat is haar smaak en dat respecteer ik.

Na de uitzending kreeg ik veel reacties, onder andere van professionele schilders, die mijn werk als meest authentiek beschouwden. Ook kreeg ik veel reacties van bekenden en onbekenden uit Australië, Frankrijk, Italië en Rusland. Een aantal vroeg mij waarom zij warmte voelden als zij naar mijn portret keken. Toen antwoordde ik dat ik de passie van Hadewych probeerde vast te leggen. Passie is warmte en als zij die warmte voelen, vind ik dat mijn missie geslaagd is’.

Inmiddels is het schilderij geveild voor 2.250 euro. De opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling. Aljona: ‘Ik ben blij dat ik deze mensen, met een vaak traumatisch verleden, niet alleen kan helpen als tolk/ vertaler, maar ook als kunstschilder’.

Voor Aljona is ‘Sterren op het Doek’ nog niet het einde van haar avontuur. In juni komt Hadewych Minis langs haar atelier, om naar haar schilderijen te kijken. Het programma (aflevering zaterdag 24 april, 20.30 uur) is terug te zien op www.npostart.nl.

Meer berichten