Ongeveer 30000 lego-stenen leiden in ongeveer 250 uur tot dit bouwwerk.
Ongeveer 30000 lego-stenen leiden in ongeveer 250 uur tot dit bouwwerk.

De Domtoren in Lego

Algemeen

door Rob Klaassen

Ben Brekelmans (51) uit Bilthoven heeft de afgelopen maanden z’n avonden besteed aan het gedetailleerd op schaal nabouwen van de Domtoren (Utrecht) met Lego-stenen. Zijn Domtoren is 1,65 meter hoog. Vrijdagavond 30 april kwamen een aantal gidsen van de Domtoren zijn kunststuk bekijken. Het is de bedoeling dat bij de VVV-Utrecht deze Lego-Domtoren de komende tijd kan worden bewonderd.

Ben: ‘Ik ben eigenlijk met Lego begonnen als kind vanaf een jaar of vijf. Vanaf het eerste moment dat ik met Lego in aanraking kwam, werd ik erdoor gegrepen. Ik heb me mijn hele leven met Lego beziggehouden. Naarmate ik ouder werd, werden de objecten steeds groter, ingewikkelder en ingenieuzer. Tot januari van dit jaar heb ik altijd freestyle gewerkt: vaak waren dat rots- en berglandschappen met daarin bijvoorbeeld ruïnes, kerkers en watervallen’.

Domtoren.
Ben - timmerman van beroep -, kwam op het idee om de Domtoren na te bouwen, toen hij een kartonnen model van de Domtoren in handen kreeg. Dit model had echter maar een lengte van 40 cm. Na enige tijd met dit model te hebben geëxperimenteerd, kwam hij tot de conclusie dat dit formaat veel te klein was voor een groot object als de Domtoren. Hij is toen opnieuw begonnen met het bouwen om uiteindelijk met een Domtoren van een hoogte van 1,65 m. uit te komen; een Domtoren, geheel gedetailleerd uitgewerkt, gemaakt van Lego-stenen op een schaal 1:70.

Januari
Ik ben aflopen januari met het bouwen van de Domtoren begonnen. Voor het werken met Lego heb ik een aparte kamer met daarin kratten en stellingen, waarin alle Lego-stenen gesorteerd zitten. Ik werk er nooit langer dan 1 of 2 uur achter elkaar aan. Ik mag van mezelf niet langer, want anders zou ik er na drie dagen schoon genoeg van hebben. De Domtoren heb ik nagebouwd aan de hand van foto’s en video’s, die ik van internet heb gehaald. Er was namelijk geen model voorhanden. Alle details heb ik in m’n model verwerkt, zoals kleuren van de stenen, waterspuwers, omlopen e.d. Ook moest ik alle maten en verhoudingen steeds goed in de gaten houden, zodat de onderlinge verhoudingen goed bleven kloppen. Afgelopen week was de toren af. Ik schat dat ik er zo’n 30.000 Lego-stenen in heb verwerkt. Ik heb er naar schatting zo’n 250 tot 300 uur tijd in gestoken’.

Hoe verder.
‘De komende tijd verhuur ik de Domtoren aan de VVV, die ‘m ten toon gaat stellen. Je kunt deze Domtoren goed vervoeren. Hij kan in vier stukken uit elkaar worden genomen en daarna weer in elkaar worden gezet. Wellicht kan ik ‘m daarna eventueel nog aan andere belangstellenden verhuren. De huuropbrengsten gebruik ik om er weer nieuwe Lego-stenen van te kopen. Ik heb nu nog geen idee wat ik hierna zal gaan bouwen’.

Ben volgt ook geïnteresseerd het nieuwe programma ‘Lego Masters’. Hij is van mening dat ze daar zo’n Domtoren niet zouden kunnen maken, omdat ze daarvoor gewoon te weinig tijd hebben. Maar aan de andere kant is Ben ook van mening dat wat zij daar maken hij weer niet voor elkaar zou kunnen krijgen.