In de stoelen met de virtualrealitybrillen op ervaren de kinderen hoe het is om door de ruimte te vliegen.
In de stoelen met de virtualrealitybrillen op ervaren de kinderen hoe het is om door de ruimte te vliegen.

Kinderen Bosbergschool wanen zich voor even astronaut

Algemeen

door Kees Diepeveen

Als echte astronaut de ruimte in. Voor veel mensen een droom, maar voor de kinderen van de Bosbergschool uit Hollandsche Rading leek deze droom op donderdag 8 april wel heel erg werkelijkheid. De SpaceBuzz van astronaut André Kuipers bezocht de school.

De SpaceBuzz kwam langs om samen met de kinderen van groep 6, 7 en 8 op missie te gaan en virtueel naar de ruimte te reizen. Samen een rondje om de aarde en de maan met het verhaal van André Kuipers zelf. Aan het bijzondere raketvoertuig, voorzien van de nieuwste virtual reality-technieken, werd ruim anderhalf jaar gewerkt.


Binnen het programma van de SpaceBuzz staan twee thema’s centraal: kinderen enthousiasmeren voor wetenschap en techniek en begrijpen waarom de aarde eigenlijk zo bijzonder is. Kevin Ferwerda, leerkracht groep 7/8 en ICT: In de lessen voorafgaand aan de ruimtereis leren de kinderen wat ervoor nodig is om astronaut te kunnen zijn. Denk hierbij aan belangrijke vaardigheden als stressbestendigheid en samenwerking, maar ook hoe lastig het kan zijn om met een dik pak aan iets op te moeten pakken, of hoe het is om iets door te slikken als je gewichtloos bent’. Ook wordt er uitleg gegeven over wat de mensen al doen in de ruimte en wat er allemaal te zien is in het heelal.

Virtual reality bril
in de raket zetten de kinderen de virtual reality bril op en lijkt het alsof ze echt in een raket zitten. Kevin Ferwerda: ‘De kinderen zijn razend enthousiast en dat hoor je terug in uitspraken als: ‘Het lijkt allemaal heel echt’ , ‘Zo gaaf om de aarde te zien als je net over de maan aan komt vliegen’ en ‘doordat de stoelen bewegen voelt het nog echter’. Na het aftellen vliegt de raket over de aarde en legt André Kuipers uit wat er allemaal te zien is. Kevin Ferwerda: ‘Zo zien de kinderen hoe de aarde eruit ziet bij nacht, waar je de verschillende klimaatzones aan kunt herkennen en ook is duidelijk zichtbaar wat de invloed van de mens is. Vervolgens gaat de raket op weg naar de maan’. Onderweg wordt uitgelegd wat de satellieten doen en wat er op het ISS (International Space Station) gebeurt. Tot slot gaat de raket nog een rondje om de maan om weer terug te vliegen naar de aarde.

Kwetsbaar
Het doel van de SpaceBuzz is dus enerzijds het enthousiasmeren van kinderen voor de wetenschap en techniek, maar ook de bewustwording voor de kwetsbaarheid van de aarde. Kevin Ferwerda: ‘André Kuipers vertelt ook steeds dat hij vanuit de ruimte pas kon zien hoe mooi, bijzonder en kwetsbaar de aarde eigenlijk is en dat wij daar heel zuinig op moeten zijn. Wij kunnen dit doorgeven aan kinderen door ze opdrachten te laten maken uit een werkboekje en alle informatie uit een boek te halen, maar het is natuurlijk veel leuker en leerzamer dat de kinderen het op deze manier zelf kunnen ervaren’. En daar is de Bosbergschool zeker in geslaagd.

Met de SpaceBuzz kunnen schoolkinderen virtueel door de ruimte reizen.