Afbeelding

Smaak belofte

Algemeen

Net omgespit, ligt de groentetuin er weer prachtig bij. Het jaarlijks terugkerend festijn van mest opbrengen gebeurde nog in de winterkou. Alle onkruid verdween samen met de koeienmest, één spa diep onder de grond. Oude stengels van gulden roede en herfstasters uit de bloementuin met wat riet van het dak werden mee gespit ter verrijking van de bodem. Voorheen als los zand werd dit deel van onze tuin tot een luchtig en humusrijk geheel met heel veel bodemleven. De grond houdt daardoor water en plantenvoedsel goed vast, dus in de zomer hoeven we niet veel te gieten. De bodemstructuur is kruimelig en iedere schep bevat een flinke hoeveelheid regenwormen. Een fijne tuin om in te werken.

De eerste rabarberplanten steken hun kop al boven de grond. Rabarber is één van de gemakkelijkste gewassen om te telen en groeit in alle grondsoorten, ook in de schaduw. In het najaar sterft de plant af en de massieve wortelstok schuilt in de grond totdat zich in het voorjaar opnieuw knoppen vormen. Uit deze ‘neuzen’ ontwikkelen zich nu kreukelig de nieuwe bladeren aan stevige stelen. Ik verheug me al op de oogst.

Een ware smaaksensatie is puur rabarber-sap, geperst uit de dieprode frambozenrabarberstelen, alcoholvrij. Kort gekookt met wat suiker zijn de rode bladstelen overheerlijk als groente, maar ook in gebak of nagerecht smakelijk friszoet. Hoewel rijk aan oxaalzuur, wat zich bindt aan calcium in ons lichaam, is rabarber gezond vanwege de antioxidanten. Daarnaast zou het hoge gehalte aan vitamine K juist een positief effect hebben op de botten. Fijn om van uit te delen. Van april tot eind juni zijn de dikke stelen rijkelijk te plukken. Een boeket rabarberstelen met blad is een decoratief cadeau en valt overal in de smaak.

(Karien Scholten)

In haiku:

Jong, kreukelig blad

In een net gespitte tuin

Een smaak belofte