Natuurlijk Maartensdijk maakt zich hard voor een tweede leven voor de bloembol.
Natuurlijk Maartensdijk maakt zich hard voor een tweede leven voor de bloembol.

Geef bloembollen een tweede kans

Algemeen

Natuurlijk! Maartensdijk bestaat uit een groep actieve Maartensdijkers met als doel de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast wil de werkgroep dorpsgenoten laten ervaren hoe mooi onze woonomgeving is en dat iedereen daaraan een bijdrage kan leveren. Onlangs startte de werkgroep de actie ‘Geef uitgebloeide bloembollen een tweede kans’.

Het hoort echt bij het Nederlandse klimaat, het meegaan met de seizoenen. Zo gaat het in veel huiskamers. Aan het begin van het nieuwe jaar worden in tuincentra en bij de bloemisten massaal bloembollen in pot aangeboden. In de warme huiskamers komen ze vervolgens snel tot bloei en zijn echter ook weer snel uitgebloeid. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid verdwijnen ze vaak in de groencontainer. ‘Dat is jammer, want de bolletjes kunnen het jaar erop weer voor een fleurige omgeving zorgen’, meldt de werkgroep.

Kans

Om de bollen een tweede kans te geven heeft de werkgroep op diverse plekken in Maartensdijk emmers geplaatst. In deze emmers kunnen uitgebloeide bollen worden achtergelaten. Na het inleveren zullen de bollen worden gedroogd op Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. In het najaar zullen de gedroogde bollen verspreid over het dorp weer worden gepoot. Komend voorjaar en hopelijk vele jaren daarna zullen de bollen dan weer zorgen voor fleurige bermen en boomspiegels. 

Omgeving
Door zo uitgebloeide bloembollen een tweede kans te geven kan de woonomgeving weer extra worden opgefleurd. Uitgebloeide bloembollen kunnen ingeleverd worden bij: Obs. Wereldkidz Kievit, Martin Luther Kingschool, School met de Bijbel, Zorgboerderij Nieuw Toutenburg, Aeres VMBO Maartensdijk en de Koffieruimte van Dijckstate. De actie loopt gedurende de maanden maart en april.

De eerste uitgebloeide bollen zijn al ingeleverd. Wie mooie plekjes in Maartensdijk weet die wel wat bolletjes kunnen gebruiken kan mailen naar natuurlijkmaartensdijk@outlook.com of een berichtje achterlaten op Facebook pagina: Natuurlijk! Maartensdijk.