Logo vierklank.nl
Voorzitter Loes Steensma en bestuurslid Yvette Gumbs (r) van Emmaus Bilthoven.
Voorzitter Loes Steensma en bestuurslid Yvette Gumbs (r) van Emmaus Bilthoven. (Foto: )

Achtste lustrum Emmaus Bilthoven

Maandag 15 maart was het veertig jaar geleden dat Jan en Liesbeth Wilken aan de Julianalaan in Bilthoven Emmaus Bilthoven openden. Inmiddels is de kringloopwinkel een begrip in de regio en volgens sommigen het best lopende bedrijf van Bilthoven.

door Guus Geebel

Emmaus Bilthoven is een vereniging met ruim 60 leden en is onderdeel van de internationale Emmausbeweging. De winkel draait vooral op vrijwilligers. Er werken vier vaste medewerkers. Een groot deel van de opbrengsten van de winkel gaat naar kleinschalige projecten in de hele wereld. Die dragen vooral bij om armoede te bestrijden door scholing, gezondheidszorg en aandacht voor kwetsbare meisjes en vrouwen. Emmaus draagt ook bij aan projecten en initiatieven in de eigen lokale omgeving.

Abbé Pierre
Emmaus is een wereldwijde beweging die mensen die het meest lijden ondersteunt. De Emmausbeweging werd in 1949 opgericht door Abbé Pierre, een Franse priester die zich inzette voor armen en daklozen. Hij werd in 1931 tot priester gewijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Abbé Pierre in het verzet waarvoor hij het Verzetskruis ontving. Hij was van 1945 tot 1951 lid van het Franse parlement en investeerde zijn inkomen in de huisvesting van slachtoffers van de woningnood in Parijs. Bij de verkiezing van de Grootste Fransman ooit werd hij derde. Abbé Pierre overleed in 2007 op 94-jarige leeftijd in Parijs.

Corona
Als gevolg van de Corona-maatregelen is de omzet van Emmaus Bilthoven vorig jaar dertig procent minder geweest. Ook dit jaar wordt een flinke daling van de omzet verwacht. Daardoor kunnen in 2021 maar heel beperkt goede doelen gesteund worden. Ook de viering van het achtste lustrum kan nu niet plaatsvinden. Die is nu uitgesteld tot na de zomer. Om toch stil te staan bij het veertigjarig jubileum roept Emmaus Bilthoven klanten op om via crowdfunding een steentje bij te dragen aan het ondersteunen van de verschillende projecten. Meer informatie over Emmaus Bilthoven www.emmaus-debilt-bilthoven.nl/bilthoven

Meer berichten