Een medewerker van De Reiger (Reinaerde) pakt namens de Kroegbezoekers de tasjes aan. Vanwege besmettingen en quarantaine is voorzichtigheid geboden, maar een carnaval vieren gaan ze wel doen.
Een medewerker van De Reiger (Reinaerde) pakt namens de Kroegbezoekers de tasjes aan. Vanwege besmettingen en quarantaine is voorzichtigheid geboden, maar een carnaval vieren gaan ze wel doen.

Kleintje Carnaval met De Kroeg

Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Carnaval vieren kan nu echt niet maar het team van de Kroeg heeft een oplossing bedacht. Vierenveertig tassen met lekkers, een CD met carnavalsmuziek, maskers en serpentines zijn afgelopen vrijdag rondgebracht bij zorginstellingen en huisadressen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen die normaal gesproken eenmaal per maand naar de Kroeg komen. En daar kan het wel gevierd worden, iedereen in zijn eigen bubbel. 

Het is allemaal anders sinds corona kwam. Geen of minder dagbesteding, geen sportclubjes, geen of weinig sociale contacten, geen uitjes en al bijna een jaar geen Kroeg. Jammer want bij de Kroeg konden de bezoekers, zonder direct zichtbare begeleiding, lekker doen waar ze zin in hadden op hun eigen manier en in hun eigen tempo: dansen, polonaise lopen, kletsen, knutselen of alleen maar kijken en genieten. Ze zien er dan extra mooi uit, doen daar ook hun best voor. Zeker bij bijzondere Kroegavonden als carnaval: prachtige outfits waarbij soms een keer extra moet worden gekeken wie het is. Dat alleen al laat de mensen lachen. Niet leuk maar wel begrijpelijk dat de Kroeg nog steeds niet kan. Ook al omdat de afspraak met de burgemeester al een lange tijd stond: met carnaval zou hij weer langskomen en meedoen. Om toch zijn betrokkenheid te tonen heeft hij een positief filmpje opgenomen voor de kroegbezoekers en begeleiders.

Nieuwe locatie
Met heel veel plezier is altijd gebruik gemaakt van Wijkrestaurant Bij de Tijd. Helaas is dat gesloten. Het team heeft een aantal locaties bekeken, de één was te klein, de ander niet gezellig te maken, de volgende te ver weg. Maar er is inmiddels een goede vervanger gevonden: het W4-gebouw in De Bilt. Deze locatie heeft een bar, een grote zaal om te dansen, een podium om op te treden en een kleine zaal om te kletsen of te knutselen. Er is een buitenruimte en er zijn niet veel buren dus de muziek kan goed aan. Wilma van Poelgeest (medeorganisator en sociaal werker van Mens De Bilt): ‘Zodra het weer mag volgt er een spetterend feest. Wij hebben er al zin in’.

Sponsoren
Het team van de Kroeg is blij met alle giften die binnen komen om deze avonden mogelijk te maken. De bezoekers betalen per keer 3 euro en alleen voor een biertje of wijntje moet extra betaald worden. Met sponsorgeld is al veel mogelijk gemaakt: mooie optredens, een ijskar, in november de feestdozen met lekkers en een cd om ook al in de eigen bubbel het vijfjarig bestaan van de Kroeg te vieren. Nu kreeg het team een bedrag overgemaakt van een man die 40 jaar bij zijn baas is en een mooi bedrag gekregen had. Wilma van Poelgeest: ‘Mooi zo’n gebaar, we gaan er heel veel mensen blij mee maken’.

Kleintje Carnaval
Bezoekers en team, met bevlogen begeleiders van het Thomashuis Maartensdijk, Reinaerde, Zideris, Abrona, Mens De Bilt en vijf vrijwilligers, missen de ontmoetingen. De voorbereidingen voor het rondbrengen van de tassen zorgt alweer voor een beetje goed gevoel bij het team. Mensen die dagbesteding hebben bij Reinaerde in Het Lichtruim (veel vaste bezoekers van de Kroeg) hebben de tassen en de cd hoesjes versierd. Wilma van Poelgeest: ‘We hopen dat ze straks allemaal genieten van even iets anders. Van tevoren een lekker gekke of juist hele mooie outfit bij elkaar zoeken en dan samen met ouders of medebewoners lekker zorgeloos genieten’. 

Lotte is heel blij met haar Carnavalstas en gaat zeker voor carnaval in haar eigen bubbel.
!