COVID-19 revalidanten aan het trainen.
COVID-19 revalidanten aan het trainen.

COVID-19 - revalidatie

Algemeen

Sinds mei 2020 biedt Fysiotherapie & Beweegcentrum Maartensdijk ook in hun praktijk COVID-19 revalidatie aan. Fysiotherapeuten Jonne Rigter en Charisa Schouten volgden de benodigde cursussen hiervoor en staan ook aangemeld bij de overkoepelende organisatie in de gemeente Utrecht. 

COVID-19 heeft Nederland al bijna een jaar in zijn greep. Tijdens de eerste golf was er nog weinig bekend over dit virus en de naweeën hiervan. Ondertussen heeft bijna iedereen er in zijn of haar omgeving wel mee te maken gehad. Jonne vertelt: ‘De klachten die iemand tijdens en na een besmetting beleeft zijn uiteenlopend. De één ervaart nauwelijks klachten terwijl een ander aan het vechten is voor zijn leven op de IC. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan en is er gebleken dat ex-COVID patiënten een verminderde longfunctie hebben wat voor kortademigheid en benauwdheid kan zorgen’. Verder is het fysiek functioneren mogelijk aangedaan wat zich onder andere uit in verminderde kracht, conditie en balans. Naast de fysieke problematiek kan ook het mentaal functioneren problemen geven. Hierbij kan worden gedacht aan geheugenverlies, verminderde concentratie, angst en depressie. 

Herstelzorg
Charisa: ‘De herstelzorg voor post COVID-19 patiënten biedt een individueel programma specifiek gericht op de nasleep. Het voornaamste doel is dan ook om terug te komen op het (oude) gewenste niveau. Tijdens een intakegesprek en onderzoek wordt onder andere de belastbaarheid in kaart gebracht van waaruit een trainingsprogramma wordt opgesteld met een afgestemde trainingsintensiteit en frequentie. Waar nodig kunnen wij ook een andere discipline zoals een psycholoog of diëtist betrekken bij de herstelzorg’.

Wie belangstelling heeft in de COVID-19 herstelzorg kan zich hiervoor (aan-)melden op tel. 0346 211913 of e-mail (info@fysiomaartensdijk.nl).