Met op de derde plaats de pimpelmees met 1431 votes… (foto Eugène Jansen).
Met op de derde plaats de pimpelmees met 1431 votes… (foto Eugène Jansen).

Tuinvogeltelling groot succes

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Nog nooit deden zoveel tellers mee met de Nationale Tuinvogeltelling als dit jaar. Niet minder dan 198.179 tellers hielden hun tuin in het weekend van vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari, gedurende een half uur, nauwlettend in de gaten. Zij telden bij elkaar ruim 2.7 miljoen vogels. Ook dat is een record.

De laatste jaren steeg de interesse al in vogels kijken, maar dankzij het rondwarende coronavirus storten steeds meer belangstellenden zich op het vogels kijken. Het vorige record dateert van vorig jaar met bijna 91.000 deelnemers, maar dat is nu wederom verpletterd. Volgens de website van de Vogelbescherming bestaat de top drie uit de huismus, koolmees en pimpelmees. Uit de verzamelde gegevens blijkt wel dat het aantal vogels per tuin minder is dan vorig jaar, 30 vorig jaar, tegenover 19 vogels dit jaar. Volgens de Vogelbescherming komt dit door het zachtere winterweer afgelopen januari. Veel vogels verbleven nog in de bossen en weilanden, waar voldoende voedsel te vinden was. Ook het aantal tjiftjaffen en zwartkoppen was hoger dan normaal. Deze zangvogels blijven nu vaker dichtbij hun broedgebieden, waar zij voorheen in zuidelijke landen overwinterden.

De Bilt
Binnen gemeente De Bilt staan de volgende vogelsoorten in de top tien: huismus (1.879 ex.), koolmees (1.794), pimpelmees (1.431), merel (1.385), vink (1.358), kauw (984), houtduif (838), roodborst (834), ekster (611) en heggenmus (501).

Volgend jaar vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats in het weekend van vrijdag 28 januari tot en met zondag 30 januari. Meer informatie via www.vogelbescherming.nl